ОФОРМЉЕН ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР ВОДОВА: Стручњаци из Геодетског завода Србије завршили велики посао

С. БУЛАТОВИЋ

26. 02. 2021. у 14:27

ОФОРМЉЕН ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР ВОДОВА: Стручњаци из Геодетског завода Србије завршили велики посао

Фото: Depositphotos

РАДНИКЕ, било да копају како би отклонили квар или уградили нову опрему, више не би смеле да изненаде неочекиване цеви и каблови.

Однедавно је профункционисао Централни регистар водова при Републичком геодетском заводу. У пракси, јавна предузећа, локалне самоуправе и други професионални корисници могу у сваком моменту да виде која све подземна и надземна инфраструктура пролази на одређеној локацији, са свим неопходним информацијама. С обзиром на то да је реч о безбедносно осетљивим подацима, база није отворена за све грађане.

Закон је, пре нешто више од две године, обавезао све који постављају или одржавају водове, да их упишу у Регистар. Захваљујући информационом систему, РГЗ је те податке објединио на једном месту. Ажурност Регистра зависи пре свега од тога колико предузећа и самоуправе поштују закон.

- Дигитална платформа РГЗ је најбољи начин за умрежавање свих јавних предузећа и свих институција којима су ти подаци потребни - објашњава Борко Драшковић, директор РГЗ.

Фото Танјуг

- Држава је омогућила законски основ и техничке услове да сва јавна предузећа и друге институције могу да користе дигиталну платформу и непогрешиво знају шта се налази испод земље. У Немачкој, на пример, тако нешто није могуће, јер због својих интереса компаније не желе да деле податке где им се налази инфраструктура. Код нас је упис законска обавеза и зато је Регистар могућ.

ГЕОСРБИЈА

ПЛАТФОРМА Геосрбија се ствара од децембра 2017. године.

Тренутно садржи чак 300 сетова података. Сваког месеца информацију на њему потражи 250.000 корисника.

Истовремено прима чак седам милиона упита.

Уписом водова у регистар, предузећа уписују и право власништва. А са власништвом, објашњавају у РГЗ, водовима располажу као и другом имовином. На основу њих могу да узму кредит или да упишу хипотеку.

- Оно што није уписано, што је нелегално, то је мртав капитал - објашњава Дарко Вучетић, начелник Центра за управљање геопросторним подацим РГЗ.

- Тако је и са водовима. Овакав систем је јединствен у Европи, јер у другим земљама свако предузеће располаже подацима о сопственој инфраструктури, али не знају за друге. Код нас сада сви који имају одобрење, могу у реалном времену да виде све што је под земљом и над њом. У Британији су чак прорачунали колико губе због тога што немају прецизне податке.

Израчунали су да је реч о 1,3 милијарде фунти и два живота годишње.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)