СЈАЈНА ВЕСТ ЗА КАМИОНЏИЈЕ Бесплатна обука и посао за професионалне возаче

Е.Б.Т.

25. 02. 2021. у 16:22

СЈАЈНА ВЕСТ ЗА КАМИОНЏИЈЕ  Бесплатна обука и посао за професионалне возаче

Олакшан извоз

БЕСПЛАТАН програм обуке и запошљавања професионаних возача камиона у нашој земљи покренула је немачка организација "ГИЗ" у сарадњи са "Србијатранспортом" и Ауто-мото савезом Србије.

- Кандидати који заврше обуку имаће могућност и да се одмах запосле у реномираним домаћим транспортним компанијама - рекла је Марија Бранковић, портпаролка програма "Миграције за развој". - Ово је одлична шанса за све оне који желе да буду професионални возачи камиона, а који нису у могућности да плате трошкове обуке, јер програм омогућава постепено стицање различитих категорија дозвола, "Ц", "ЦЕ" и "ЦПЦ" и тада траје и до годину дана.

Циљ је подизање нивоа квалификација радне снаге, као и успоравање исељавања радно способног становништва. Процењује се да у нашој земљи у овом тренутку недостаје око 6.000 возача теретних возила.

Учесници програма добијају обуке за "Ц" и "ЦЕ" категорију, као и менторску подршку, након чега могу да стекну и Сертификат о стручној компетентности "ЦПЦ" и квалификационе картице возача на 140 наставних часова. Кандидатима ће бити плаћене све припадујуће таксе, уверења и пријаве за испите, као и упис релевантних категорија у возачку дозволу, укључујући и "ЦОД 95".

Обавезни услови за учешће у програму су да кандидати имају најмање 21 годину, положен возачки испит, најмање Б категорије, завршену средњу школу, уверење о некажњавању које издаје МУП Србије и да су незапослени. Уз испуњене обавезне услове, предност ће имати повратници из Немачке или других земаља до 30 година, жене, припадници осетљивих категорија становништва, дугорочно незапослена или неформално запослена лица, чланови вишечланих домаћинстава, самохрани родитељи, корисници новчане социјалне помоћи и кандидати из градова у којима се реализује програм, а то су Београд, Нови Сад, Чачак, Параћин и Нови Пазар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)