ПРОСЕЧНА ПЛАТА 562 ЕВРА: Мали саопштио лепе вести за грађане Србије

Танјуг

25. 02. 2021. у 12:23

ПРОСЕЧНА ПЛАТА 562 ЕВРА:  Мали саопштио лепе вести за грађане Србије

Синиша Мали/ Фото К. Михајловић

ПРОСЕЧНА децембарска плата у Србији достигла је износ од 562 евра, каже за Танјуг министар финансија Синиша Мали, истичући да је то сјајна вест и потврда одговорне економске политике Владе Србије.

Након најновијег податка Републичког завода за статистику да је просечна нето плата за децембар прошле године износила 66.092 динара, министар Мали наводи да је тај износ номинално за више од 10 одсто већи од износа просечне плате у децембру 2019. године.

- Тај раст је забележен упркос пандемији корона вируса и највећој и најтезој економској кризи у свету и потврда је наше одговорне економске политикле, коју водимо тако да не само што инвестирамо у изградњу ауто-путева и инфраструктуре него смо усмерени и на подизање животног стандарда наших грађана - каже за Мали.

Додаје да је ово и потврда оправданости одлука које су доношене у претходних неколико година.

Наводи, такође, да из године у годину плате у јавном сектору расту, као и минимална зарада која је, подсећа министар, 2012. године износила око 15.000 динара, а данас је већ премашила 32.000 динара, дакле дупло је већа.

- Већ три године уназад смањујемо оптерећење на зараде и тако подстичемо ново запошљавање, имамо рекордно ниску стопу незапослености и све су то фактори који су полако, али сигурно довели до тога да просечна плата у децембру буде 562 евра - каже Мали.

Подсећа да се остварује оно што је још 2014. обећао председник Александар Вучић, да ћемо доћи до нивоа од 500 евра, што смо, каже министар, прешли већ у децембру 2019. а за само годину дана од тих 500, стигли смо на 562 евра.

- Грађани Србије треба да знају да ћемо радити на томе да из године у годину животни стандард грађана расте, да расту и плате и пензије и да се побољшава њихов квалитет живота - каже Мали.

Додаје да је оволика просечна плата заслуга грађана Србије и да им на том успеху честита.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)