ДОГОВОРИ ПРОДАВАЦА ТЕХНИКЕ НА РАЧУН КУПАЦА: Поступци испитивања повреде конкуренције проширени на још пет учесника на тржишту

Е. Б. Т.

25. 02. 2021. у 14:36

ДОГОВОРИ ПРОДАВАЦА ТЕХНИКЕ НА РАЧУН КУПАЦА: Поступци испитивања повреде конкуренције проширени на још пет учесника на тржишту

Илустрација

ЦЕНЕ електронских уређаја у Србији су више у односу на просечне у Европској унији и притом уједначене, а могући разлог за то је што их малопродавци у нашој земљи не формирају самостално, већ их одређене компаније диктирају.

Зато је Комисија за заштиту конкуренције у септембру прошле године покренула поступке испитивања повреде конкуренције против фирми "Комтрејд дистрибушн", "Роминг електроникс" и "Техноманија", а сада их је проширила против повезаних учесника "Гигатрон експорт-импорта", "Техномедије центар", "Емезета Србија", XLS и "Техноманије", која је активна и на велепројдајном и на малопродајном тржишту.

Испитује се да ли су "Роминг електроникс" и "Техноманија" у претходних пет година, а нарочито лане и у 2019. години, диктирали цене робе чији су увозници, односно дистрибутери, као и да ли је "Комтрејд дистрибушн" то исто чинио у наведном периоду за производе бренда "Тесла", чији је власник. Под том марком се продају таблети, мобилни телефони, телевизори, клима-уређаји.

Комисија је прошле године анализирајући услове конкуренције на тржишту трговине на велико и мало електронским уређајима утврдила да се у малопродајним објектима, као и на интернет странама продаваца ова роба нуди под идентичним или готово идентичним ценама. У међувремену је проширила испитивање на друге фирме на основу информација и података до којих је дошла и 5. фебруара покренула је поступке и против њих.

- Основано се претпоставља да наведени малопродавци електронике нису самостално формирали малопродајне цене производа, већ у сарадњи са увозницима и дистрибутерима "Комтрејд дистрибушн", "Роминг електроникс" и "Техноманија" - саопштила је Комисија. - То представља повреду конкуренције.

Ти малопродавци, који су са њима учествовали у одређивању цене у даљој продаји су "Гигатрон експорт-импорт","Техномедија центар","Емезета Србија", XLS и "Техноманија". Комисија је позвала све који располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу да допринесу утврђивању чињеничног стања да им то доставе.

ТЕЛЕВИЗОРИ

КОМИСИЈА за заштиту конкуренције је током анализе урађене прошле године утврдила да су цене електронских уређаја у Србији биле за 13 одсто више у односу на просечне у Европској унији. На пример, телевизори су у нашој земљи били скупљи за 33 до 39 одсто него у Мађарској, у којој је порез на додату вредност 27 процената, док је код нас 20 одсто. Између осталог, утврђено је и да шест малопродаваца има идентичну цену за одређени модел телевизора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)