НАСТАВЉАЈУ СЕ ЕКОНОМСКИ УСПЕСИ СРБИЈЕ: Министар Мали саопштио сјајну вест - Србија први пут емитовала дванаестогодишње државне обвезнице

Новости онлине

24. 02. 2021. у 19:36

НАСТАВЉАЈУ СЕ ЕКОНОМСКИ УСПЕСИ СРБИЈЕ: Министар Мали саопштио сјајну вест - Србија први пут емитовала дванаестогодишње државне обвезнице

Фото: Инстаграм

МИНИСТАР финансија Синиша Мали саопштио је да је Србија данас успешно искористила још увек повољне услове на међународном финансијском тржишту и по први пут емитовала дванаестогодишње државне обвезнице деноминоване у еврима на међународном тржишту капитала у износу од једне милијарде евра.

- Током процеса данашње емисије, а услед велике тражње, делегација Републике Србије је успела да смањи иницијалну каматну стопу за 35 базних поена и емитује обвезнице по стопи приноса од 1,920% и купонској стопи од 1,65% , са роком доспећа од 12 година, чиме је додатно продужена крива приноса српских обвезница емитованих на међународном тржишту - написао је министар на свом инстаграм профилу.

Мали наводи да се овом трансакцијом настављају успеси Републике Србије на тржишту капитала, где је од почетка године држава имала добар старт са продајом државних обвезница на домаћем тржишу на аукцијама у јануару и продајом дванаестогодишњих динарских обвезница емитованих прошле године. Министар је истакао и да ће динарске обвезнице бити укључене у индекс Ј.П. Морган ГБИ-ЕМ индеx.

- Данашње каматне стопе, које смо добили у условима неизвесности на тржишту, док још увек траје пандемија корона вируса, су умногоме боље од оних по којима је претходна власт задуживала државу пре неколико година, а које су биле и до 7,50%. Овај новац користићемо да вратимо старе и скупе дугове из прошлости који нам долазе на наплату ове године - саопштио је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)