"ЗНАЧАЈАН ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ": Мали представио посланицима измене и допуне Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу

Танјуг

23. 02. 2021. у 13:13

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Синиша Мали данас је посланицима Народне скупштине Републике Србије представио измене и допуне Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, као и два законска предлога која су важна за енергетски сектор и повећање енергетске ефикасности.

ЗНАЧАЈАН ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Мали представио посланицима измене и допуне Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу

Фото Танјуг

Напоменуо је да је Закон о пореклу имовине значајан за све грађане Србије, јер се њиме повећава ефикасност борбе против корупције и спречавају могућности пореске утаје и нелегалност стицања имовине, као и да предложене измене и допуне детаљније прецизирају поједине одредбе тог закона. Рекао је да је тај предлог, који је пред посланицима, резултат заједничког рада Министарства финансија, Министарства правде и Пореске управе.

Он је објаснио да је у оквиру Пореске управе формиран Сектор за порекло имовине, који ће се бавити овим пословима, а који за почетак броји око 20 инспектора.

-То су најискуснији инспектори из редова Пореске управе, а систематизацијом је планирано да их буде укупно 60. Ови инспектори тренутно пролазе и додатне стручне обуке, у чему имамо помоћ и подршку Међународног монетарног фонда - прецизирао је он.

Мали је подсетио да је Народна скупштина Републике Србије пре око годину дана, 29. фебруара 2020. године усвојила нови Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, као и да треба да почне с применом од 12. марта ове године.

- Један од основних циљева доношења тог Закона је унапређење ефикасности пореског система и спречавање сваког облика злоупотреба, односно избегавања обавезе плаћања пореза. Односи се на сва лица која поседују имовину која се не може оправдати њиховим законитим приходима и предвиђа могућност испитивања целокупне имовине физичких лица - рекао је Мали.

Истакао је да је циљ Закона смањење разлика између пореских обвезника чија имовина одговара приходима које остварују и оних код којих постоји несразмера у имовини и оствареним приходима.

- Закон се односи на све грађане, чиме се искључује свака евентуална селективност у његовој примени. Наравно, на удару усвојених решења ће се пре свега наћи она лица код којих је највећа несразмера између законитих прихода и расхода. Осим тога, опорезивање имовине лица чије се порекло не може доказати законитим приходима истовремено представља и један од најефикаснијих алата у борби против корупције - навео је Мали.

Мали је рекао је да је утврђено да је неопходно изменити и допунити поједине одредбе до почетка примене Закона, ради отклањања проблема који би могли да се појаве у примени.

- Предложена је измена назива израза ‘незаконито стечена имовина’ у ’имовина на коју се утврђује посебан порез’ како се овај израз не би поистовећивао са изразом ’имовина проистекла из кривичног дела’. Предложено је и додавање израза ‘издаци за приватне потребе физичког лица’ који се односи на издатке које је физичко лице имало за приватне потребе, а ради утврђивања порекла прихода - навео је Мали.

Министар финансија је представио и Предлог закона о давању гаранције Републике Србије у корист Немачке развојне банке KfW, а по задужењу Акционарског друштва „Електромрежа Србије“, на износ од 40 милиона евра. Гаранција се даје на име обавеза из Споразума о зајму за спровођење Регионалног програма за енергетску ефикасност у преносном систему.

-Пројекат има огроман национални и регионални значај, јер ће омогућити транс-национални пренос енергије на великим растојањима уз минималне губитке, спајајући тржишта источне и западне Европе и гарантујући сигурно и стабилно снабдевање домаћих потрошача довољним количинама квалитетне електричне енергије - рекао је министар и додао да се тиме отвара могућност да Србије преузме улогу регионалног лидера у области енергетике.

Посланицима је представио и Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму између Републике Срибје и Немачке развојне банке за пројекат „Еенергетска ефикасност у зградама јавне намене и обновљиви извори енергије у сектору даљинског грејања – Озелењавање јавног сектора“.

Вредност споразума је 50 милиона евра, а новац ће бити искоришћен за унапређење система енергетске ефикасности Војномедицинске акацемије (ВМА) у Београду.

Мали је напоменуо да је Војномедицинска академија једна од највећих болница у Европи, изграђена 1981. године, али да одступа од савремених стандарда енергетске ефикасности, због чега треба извршити одређене грађевинске интервенције како би се омогућила уштеда енергије и позвао посланике да гласају за предложене измене и предлоге закона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)