СТАРИ РАЧУН КОЧИ КРЕДИТ: У српским банкама има два и по милиона текућих више него клијената

Б. Царановић

22. 02. 2021. у 11:00

СТАРИ РАЧУН  КОЧИ КРЕДИТ: У српским банкама има два и по милиона текућих више него клијената

Фото Архива

ВЕРОВАТНО нема грађанина Србије који није отворио текући рачун у банци, а према последњим подацима Кредитног бироа, многи их имају и у више финансијских установа.

Отварање основног рачуна је бесплатно, као и затварање, али се његово одржавање у готово свим банкама плаћа од 95 до чак 295 динара месечно. Догађа се да се на неактивним рачунима накупе дугови, а подаци о томе дођу до Кредитног бироа, па клијент који пожели да подигне кредит буде одбијен, јер је "означен" као непоуздан. Зато стручњаци саветују да се неактивни рачуни угасе.

Према подацима из Кредитног бироа у децембру прошле године, у Србији је око 5,4 милиона грађана имало близу 7,9 милиона текућих рачуна код пословних банака. Не зна се тачно колико је рачуна отворено, а не користи се, али према неким ранијим истраживањима, сваки пети није активан.

- Код већине банака пракса је да се тарифирају само активни или рачуни који се повремено користе и то само у месецу када је било промета на њима - кажу у Удружењу банака.

- Банке су у сегменту накнада за платне услугетранспарентне и сви подаци могу се наћи на сајту Народне банке Србије. То је ствар пословне политике институције и регулисано је уговором о отварању рачуна као и тарифном политиком накнада конкретне банке.

Фото В. Н.

Иако поједине банке не наплаћују одржавање неактивних рачуна, може да се догоди да због неизмиривања дугова, неретко и врло малих, подаци о обавезама стигну у Кредитни биро и направе проблем приликом тражње кредита.

- Уколико се догоди да клијент дуже времена не измирује своје обавезе по основу одржавања текућег рачуна, а уговором је предвиђена фиксна накнада на месечном нивоу, може се догодити да банка ту доцњу евидентира у Кредитном бироу - објашњавају у УБС.

- Уколико је материјално значајан износ, то свакако може утицати на кредитну способност клијента. Да ли ће и у којој мери тај податак утицати на кредитну способност клијента искључиво зависи од пословне политике банке која се ангажује и њених процедура за оцену бонитета приликом одобравања кредита.

ОПРЕЗ ПРЕ ИЗБОРА

НАШ је савет да свако од клијената приликом отварања рачуна код банке добро проучи уговор о отварању и вођењу рачуна како би могао да буде информисан о свим својим правима и обавезама - кажу у УБС.

- Након тога он ће сам направити процену да ли је боље гасити неактиван рачун или оставити рачун у стању мировања до неке следеће прилике када ће бити активиран.

Како у УБС кажу, процедура гашења рачуна код банке је једноставна уколико нема никаквих доспелих обавеза по том рачуну.

- Довољно је поднети захтев и банка ће угасити рачун. По основу самог гашења рачуна, клијент нема никакав трошак, јер банке немају накнаду за гашење рачуна.

Закон о заштити корисника финансијских услуга регулисао је питање обавештавања корисника финансијских услуга о свим дуговањима, укључујући и она настала по основу коришћења текућег рачуна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)