ПРОЗИВАЈУ, А НЕ ПЛАЋАЈУ ПОРЕЗ: "Телеком Србија" у Швајцарској тужио четири правна лица "Јунајтед медије" због нелојалне конкуренције

Е. В. Н.

20. 02. 2021. у 11:00

МЕДИЈСКИ окршај "Јунајтед групе" и "Телекома Србија" не јењава. Нижу се прозивке и тужбе, а последњу је поднео "Телеком Србија" против четири правна лица "Јунајтед групе", Привредном суду у Цириху у Швајцарској.

ПРОЗИВАЈУ, А НЕ ПЛАЋАЈУ ПОРЕЗ: Телеком Србија у Швајцарској тужио четири правна лица Јунајтед медије због нелојалне конкуренције

Новости

Тужбе су, како кажу у "Телекому", поднете због нелојалне конкуренције и медијског извештавања на телевизијском каналу Н1 на српском језику и Н1 интернет порталу.

Прозивке на рачун "Телекома Србија" не јењавају већ недељама, од када је кабловски оператер СББ оптужио државног оператера да удруживањем са "Теленором" намерава да потисне канале "Јунајтед медије", а тиме угуши "медијску слободу" Србије. Оптужбама да "Телеком" и "Теленор" намеравају да картелишу телекомуникационо тржиште, придружиле су се оптужбе на рачун "Телекома" да је преузимање "Телекомових" обвезница од стране централна банке заправо илегална државна помоћ.

Стручњаци из области антимонополског пословања кажу да су сва ова негодовања "Јунајтед медије" заправо њихов страх од конкуренције. Наглашавају да је у питању фирма која је деценијама неправедно доминирала тржиштем, која и данас на разне начине користи пореске олакшице Србије, разне субвенције, не плаћајући значајан део пореза на добит, користећи помоћ државе током короне, а у исто време игноришући закон.

- Према званичном извештају из Луксембурга, до 2025. године кроз плаћање мање од 50 одсто пореза на добит, "Јунајтед медија" уштеди десетине милиона евра годишње - каже наш саговорник, стручњак за антимонополску регулативу законодавства. - У исто време "Телеком Србија" нема ниједну помоћ, нити субвенцију, ни за ковид, јер је државна фирма.

ЗАМЕРАЈУ ОНО ШТО ЈЕ У ЕУ НОРМАЛНО

ВЕЋ данима оператер кабловске и сателитске телевизије СББ спочитава "Телекому" да се спаја са "Теленором", а да се иза тога крије намера да потисне СББ са тржишта, па тиме и медије у њиховом власништву. Стручњаци из области телекомуникација потврђују да је оно што се последњих дана у медијима назива прављењем картела, у 19 земаља Европске уније честа ситуација на тржишту. Такође додају да то није новина ни код нас, а да би и сам СББ могао да зна јер је "до јуче" био у повлашћеном положају, годинама бесплатно користећи државне ресурсе.

Како објашњавају, "Јунајтед медија" је осим тога кућа која комплетан садржај производи у Србији, емитује из Србије и уређивачке одлуке доноси у Србији, а да држави не плаћа никакву накнаду. Као оправдање за неплаћање накнаде наводи податак да су регистровани у другој земљи и да су дозволе за емитовање прибавили у иностранству.

- Нема говора о картелисању тржишта, већ напротив, то је разбијање картела, а сви уговори између "Телекома" и "Теленора" о изнајмљивању инфраструктуре чисти су као суза. Нема речи о гушењу слобода медија, већ то много више говори о томе да канали "Јунајтед медије" тенденциозно извештавају - каже добро обавештен стручњак за антимонополску регулативу. - Зашто Н1 БиХ и Хрватска омогућавају бесплатни лајвстрим програм преко интернета, а исто то у Србији мора да се плати! Све што ради "Јунајтед медија" је да политичким клеветањем бране монополски положај на тржишту. Ако се крене редом на сваку од њихових оптужби, добија се јасан одговор да је у питању неистина.

У све оштријем спору између "Телекома" и "Јунајтед медије", страна компанија помиње недавни откуп обвезница као илегалну државну помоћ. Компанија "Телеком Србија" је, наиме, у септембру први пут емитовала корпоративне обвезнице у износу од 23,5 милијарди динара, у складу са претходно донетом одлуком Скупштине акционара те компаније. Како у НБС кажу, оне су откупљене по потпуно тржишним условима, односно по стопи која је готово идентична купонској каматној стопи.

Централна банка објашњава и да није ни приближно откупила максималан "дозвољени" износ корпоративних обвезница "Телекома", који је, наводи, ограничен са два критеријума - 70 одсто укупне емисије или 11 милијарди динара изложености према једном емитенту. У НБС наглашавају да је постојала довољно велика тражња банака као инвеститора за том обвезницом.

- Није никакво чудо да НБС купи обвезнице "Телекома", јер је у питању здрава фирма и осим 30 одсто које је купила централна банка, пет банака је желело ове хартије од вредности - каже наш саговорник. - Иза ових прозивки крије се неолиберална жвака да је све што је државно одамах и нетржишно, а није тако. НБС већ годинама стимулише тржиште обвезница.

СПОРНИ КАНАЛИ

У ПОСЛЕДЊОЈ тужби "Телеком" наводи да су дате лажне или увредљиве изјаве, са посебним освртом на изјаву "Јунајтед групе" да је неприхватање њене "понуде" за дистрибуцију "Јунајтед медија" канала од стране "Телекома" урађено намерно, па је "Телеком" на тај начин својим корисницима ускратио канале попут Спорт клуба, Гранда и Н1. На листи тужених су се нашли "Јунајтед груп Б.В.", као и њена три повезана правна лица - "Јунајтед медија нетворк АГ (УМН)", "Јунајтед медија Сарл" и "Адрија њус Сарл".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)