НАГРАЂЕНА НАЈБОЉА АПЛИКАЦИЈА: Пет најбољих гимназијских тимова учествовало у изради апликације

Б.Ца.

18. 02. 2021. у 13:16

НАГРАЂЕНА НАЈБОЉА АПЛИКАЦИЈА: Пет најбољих гимназијских тимова учествовало у изради апликације

Фото: Depositphotos

КОМПАНИЈА Телеком Србија наградила је пет најбољих гимназијских тимова који су учествовали на "10. мтс апп конкурсу" за израду апликација за мобилне уређаје.

Победничцке апликације су Дреамскапе, тима Аугментум из Гимназије "Светозар Марковић" из Ниша, е-хелп, тима Ф&А из Гимназије Младеновац, Ливецарт, тима МемоЕасy из нишке гимназије "Бора Станковић" и НДП и ГрицкАпп, тимова ФикиЦар и Наранџе из Рачунарске гимназије у Београду.

Финале конкурса и представљање апликација је због пандемије одржано путем видео конференције, а жири је једногласно прогласио најбоље апликације.

- Добили смо квалитетне и напредне апликације које имају и додатну друштвено одговорну, едукативну поруку и корисну примену. То је још једна потврда да млади у Србији поседују знање и ентузијазам и да им је довољно само мало подршке и подстицаја за успех -изјавила је менаџер за корпоративну друштвену одговорност Телекома Србија Мирослава Тешин Поповић,.

Ученици специјализованих одељења за математику, информатику и рачунарство у гимназијама које су учествовале у "10. мтс апп конкурсу" истичу да је то за њих била прилика да усаврше знање и вештине које су стекли у школи.

Ове године је додатни изазов био и да кроз апликацију понуде решења која доприносе превазилажењу ситуација као што је епидемија вируса корона.

Уз похвале за организацију овогодишње презентације апликација, Вук Марковић и Милан Радомировић из тима Аугментум препоручили су будућим учесницима мтс апп конкурса да учествују, представе своје идеје и буду део једног таквог изазова.

Филип Окетић и Анђела Кањо из тима Ф&А, који први пут учествују, истичу да су кроз конкурс много научили и напредовали у програмирању, као и да им много значи што су на презентацији видели и радове других учесника.

Чланице тима Наранџе Дуња Димитријевић и Нада Трајковић такође су први пут учествовале на такмичењу, и наводе да је конкурс за њих био занимљиво и изазовно искуство, док је Филип Обрадовић из тима ФикиЦар, њихов друг из Рачунарске гимназије, сигуран да је ово било непроцењиво искуство.

Чланови тима МемоЕасy Наталија Симоновић, Никола Илић и Борко Крстић кажу да су захваљујући мтс апп конкурсу имали прилику да раде на великом пројекту и да ствари посматрају из угла корисника коме су и наменили апликацију, што то ће им много значити у даљој каријери.

Победнички тимови традиционално су награђени вредним мобилним телефонима и добијају прилику да у наредном периоду учествују у следећем нивоу такмичења, Регионалном апп изазову.

Они ће имати прилику да одмере таленат и креативност са најуспешнијим тимовима из Босне и Херцеговине и Црне Горе, јер је конкурс под истим условима одржан и у организацији м:тел БиХ и м:тел ЦГ.

Мтс апп конкурс део је програма Телекома Србија "Покрећемо покретаче", а у њему је током 10 година учествовало више од 2.500 ученика, док је 168 тимова презентовало 175 апликација.

Захваљујући значају за развој знања и вештина младих у области ИТ-а, мтс апп конкурс одвија се уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, и уврштен је у селекцију престижне европске организације ЦСР Еуро

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)