У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ НАЈБРЖЕ ДО ДОЗВОЛЕ: У Србији током 2020. поднето 116.737 захтева за одобрење градње

С.Б.

14. 02. 2021. у 14:54

ПАНДЕМИЈА није зауставила градњу у Србији. Током 2020. године поднето је чак 116.737 захтева за грађевинску дозволу, што је за 8 одсто више него 2019. До фебруара ове године решено је 98 одсто захтева, од чега 86 одсто са позитивним исходом, закључак је Годишњег извештаја НАЛЕД-овог Савеза за имовину и инвестиције.

У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ НАЈБРЖЕ ДО ДОЗВОЛЕ: У Србији током 2020. поднето 116.737 захтева за одобрење градње

Архива

Према подацима НАЛЕД-а, на листи најуспешнијих градова у издавању грађевинских дозвола за 2020. годину нашли су се Сремска Митровица, Нови Сад, Сомбор, Крагујевац и Шабац. Међу општинама са бројем захтева већим од републичког просека, шампионске позиције припале су Сопоту, Новом Бечеју и Сурчину, док су међу општинама са бројем захтева испод републичког просека најефикасније биле Сврљиг, Беочин и Лајковац.

- Када је реч о брзини издавања дозвола за градњу, приметно је да просечни рокови незнатно превазилазе рокове прописане законом, али исто тако охрабрује чињеница да се просечан рок решавања захтева смањио код свих типова дозвола у односу на 2019. Примера ради, док је за издавање грађевинске дозволе претпрошле године било неопходно девет дана, у 2020. је иста процедура скраћена на седам радних дана. С друге стране, забрињава то што 15% градова и 12% општина и даље касни у обради свих типова дозвола – каже Јован Пурар, председник Савеза за имовину и инвестиције и директор друштва МК Гроуп.

Кашњења су највећа код издавања употребне дозволе, које градови издају у просеку за 11 дана, а општине за седам иако је законски рок пет дана. Исти рок важи за грађевинске дозволе, али их градови у просеку издају за осам дана. Иначе, сваки десети захтев који поднесу грађани и инвеститори није исправан и захтева дораду.

Савез за имовину и инвестиције упутио је и низ иницијатива Влади Србије и ресорним институцијама за решавање питања имовине у Србији и унапређење услова за градњу и инвестиције, међу којима се посебно издвајају предлози за омогућавање бесплатног уписа у катастар у наредне две године како би се грађани подстакли на уписивање непокретности, укидање закона о конверзији који не остварује циљеве због којих је донет и блокира изградњу, продужење рока за легализацију и омогућавање масовног озакоњења где не постоје спорови над непокретностима, као и развој система еПростор за ефикаснију израду просторних и урбанистичких планова.

Савез истиче и да се увођење електронске регистрације за све врсте привредних друштава показало као ургентно питање у условима актуелне здравствене кризе. У циљу скраћивања стечајних поступака који се у Србији не могу окончати за мање од две године предложено је укидање непотребних трошкова и скраћивање рокова, а пред Министарству привреде упућен је и предлог решења за спорове над задружним земљиштем.

Заједно с Министарством рударства и енергетике, Савез за имовину и инвестиције започео је активности на увођењу дигиталних процедура у овим областима (еЕнергетика и еРударство) у циљу бржег издавања дозвола и привлачења инвестиција, као и на доношењу нових закона који су у процедури - измене закона о енергетици, рударству и енергетској ефикасности, као и посебног закона о обновљивим изворима енергије.

Савез за имовину и инвестиције је стручно тело НАЛЕД-а основано 2018. године и тренутно броји 45 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и академске заједнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)