АПЛИКАЦИЈА ЧУВА ЊИВЕ: Постављене савремене метео-станице

С. Б.

12. 02. 2021. у 18:15

АПЛИКАЦИЈА ЧУВА ЊИВЕ: Постављене савремене метео-станице

Фото: Д. Дозет

ВИШЕ од 18.000 пољопривредника из Сомбора, Врбаса, Инђије, Бачке Тополе и Суботице од сад ће захваљујући најсавременијим метео-станицама моћи да се информишу о временским непогодама, али и појави болести и инсеката који прете њиховим усевима.

Нове информације помоћи ће им да смањење трошкове и до неколико стотина евра по изласку на пољопривредно добро.

Метео-станице увезане су са АгроЛИФЕ платформом за ефикасније планирање пољопривредне производње. Обезбеђују временске податке у реалном времену, који се ажурирају на сваких сат времена. Предвиђају кишу, мразове и високе температуре, а прецизност је већа од 90 одсто. Корисници апликације ће упозорења добијати путем обавештења кроз апликацију.

Употреба АгроЛИФЕ софтвера намењена је првенствено закупцима државног земљишта којим управљају локалне самоуправе, али је апликација доступна и бесплатна и за све власнике приватних газдинстава. Метео-станице су постављене у оквиру пројекта "Дигитализација општинског управљања земљиштем" који је подржало Немачко савезно министарство за економску сарадњу и развој, а спроводе га Немачка развојна сарадња (ГИЗ), НАЛЕД и ТелеГроуп.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)