БЛУМБЕРГ О СРБИЈИ: Успех у вакцинацији и позитивни утицај на економију

Novosti online

11. 02. 2021. у 14:04

"БЛУМБЕРГ", један од најутицајнијих медија на свету када је у питању извештавање о економским темама, објавио је данас да је програм вакцинације помогао да Србија прође кроз пандемију без већих економских проблема.

БЛУМБЕРГ О СРБИЈИ: Успех у вакцинацији и позитивни утицај на економију

Фото Танјуг

Откако су стигле прве дозе вакцина из Кине и Русије, Србија је постигла највиши ниво вакцинације по глави становника, већи чак од Уједињеног Краљевства и Малте. 

Уз то, пакет помоћи државе од 3 милијарде долара намењен привреди и домаћинствима, представља одличан стимуланс да се кроз пандемијску економску кризу прође што безболније, преноси "Блумберг".

Након што су смањени трошкови задуживања и повећана потрошња државе, Србија није имала пуно економских турбуленција током прошле године. Аналитичари предвиђају да уз раст од 6 одсто који је предвиђен за ову годину, и инфлацију испод 2 одсто, не очекују се никакви поремећаје током 2021. године.

Експерти "Блумберга" такође предвиђају да ће наредна помоћ државе обезбедити пуну економску стабилност и нашу земљу вратити на ниво раста из другог квартала пре пандемије.

Оно што експерте у овом тренутку помало брине јесте стабилност националне валуте и држање ниског нивоа вредности у односу на евро, што би могло да успори убрзан раст српске економије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)