ЗА ТРИ ДАНА ПРИЈАВА ЗБОГ МЕДА: Купци се на квалитет жале инспекцији и Савезу пчеларских организација, очекују се резултати за 160 узорака

Ј. Субин

11. 02. 2021. у 11:18

ЗА ТРИ ДАНА ПРИЈАВА ЗБОГ МЕДА: Купци се на квалитет жале инспекцији и Савезу пчеларских организација, очекују се резултати за 160 узорака

Новости

САВЕЗ пчеларских организација Србије је за последња три дана примио више од 500 пријава сумњивог меда у продавницама и све су их проследили Управи за ветерину. Иначе, испектори су у последњој акцији узели 160 узорака меда и ускоро се очекују и резултати анализа. Међу првима који су "пали" били су фалсификатори из села Вучак код Смедерева и фирма "Мед хани", као и Пољопривредно газдинство "Вученовић" из Сремске Митровице.

- Акција инспекције већ доноси прве резултате - истакао је Родољуб Живадиновић, председник СПОС. - У компанији "Мед хани" из Вучака код Смедерева утврђено је значајно присуство шећера пореклом од шећерне трске и кукуруза што је доказ да је реч о фалсификованом меду. То је утврђено суперанализом. Задовољни смо бројем пријава, а наставићемо да их примамо у континуитету и да их прослеђујемо Управи за ветерину. Министар пољопривреде најавио је интензиван рад инспекција и биће веома занимљивих резултата. У случају откривања меда фалсификованог шећером има и дела утаје пореза и енормне зараде. Порез на мед је 10 процената, а на шећер је доста већи. Цена шећера је 70 динара, а када га пласирају кроз мед то буде зарада од десет пута на шећеру.

Како су нам рекли у Министарству пољопривреде, инспекција је прошле године, у редовној контроли и по пријави, узела укупно 104 узорка, од којих је пет било неисправно.

- Уз редовне контроле иду и акцијске, али и мониторинг - објашњавају у ресорном министарству. - Акције се спроводе током целе године. А када говоримо о редовним контролама, оне се раде највише на основу процене ризика и трошкове анализа сноси произвођач. Једна анализа може да кошта и до 30.000 динара.

Када се контролише мед, инпекције углавном "чешљају" велике произвођаче. Тамо где се уоче проблеми, они су под строжом лупом надлежних инспекцијских служби.

- Прошла година је била лоша за пчеларе и по правилу после таквих резултата појављује се много фалсификованог меда на тржишту - говори Живадиновић.

ПРОБЛЕМ СА ТЕНДЕРИМА

НАБАВКА меда преко тендера представља велики проблем, сматрају у СПОС. Ту је битна ниска цена, а не квалитет, па прави пчелари са добрим медом немају шансе.

- Једино решење би било да се мед контролише приликом испоруке по тендеру - истиче Живадиновић. - Да се пошаљу узорци на анализе као нека врста самоконтроле да би се знало какав се мед испоручује вртићима и школама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

PERAAS

11.02.2021. 14:09

Bogu hvala ...obracun sa mafijom na svim poljima !!! mnogi se zale i na nelegalni uvoz krompira ,tako da se hapsenja iz narko-mafije prenesu i na mafiju poljoprivrede...nece seljak da se previse obogati ako mu se proizvod i rad pod vedrim nebom posteno plati

Jaca

22.02.2021. 15:15

Pa mozete valjda da ostavite malo i za nase trziste taj kvalitetni kontrolisani med iako je skup da moze ko hoce da kupi a ne ono sto je dobro prodate drugima a za nas uvezete djubre. Samo pricate a kad treba nesto uraditi onda vas nigde nema.