У КОРОНИ СВИ ЈУРИЛИ ГОТОВИНУ: Кеш позајмица у децембру за 14,6 одсто више него у истом месецу 2019, многи се одлучују за рефинансирање

Б. Ца.

10. 02. 2021. у 14:12

УПРКОС финансијској неизвесности и другим околностима које је донела пандемијска криза, укупно стање готовинских и рефинансирајућих кредита у прошлој години је порасло.

У КОРОНИ СВИ ЈУРИЛИ ГОТОВИНУ: Кеш позајмица у децембру за 14,6 одсто више него у истом месецу  2019, многи се одлучују за рефинансирање

Фото Д. Миловановић

Према последњим подацима Кредитног бироа, лане је задуженост по готовинским кредитима порасла за 72,6 милијарди динара у односу на претходну годину.

Тако су лане од укупног броја подигнутих кредита, 61,3 одсто њих били кеш, а удео готовинских у укупној суми свих позајмица је 47,4 процента. Када се преведе у новац, док су у децембру 2019. на име готовинских кредита житељи Србије позајмили 495.853 милиона динара, годину дана касније посудили су 568.417 милиона динара. Додатно се за потрошачке кредите у децембру дуговало 17.971 милион динара, док је годину раније, у истом месецу, од банака за потрошњу позајмљено 16.667 милиона динара.

Према оцени банака, тражња становништва за кредитима повећана је од августа до септембра, а пре свега за динарским готовинским и кредитима за рефинансирање.

Раст готовинских кредита становништву у децембру је износио 14,6 одсто. Стручњаци кажу да је осим повољних услова задуживања, расту кредита становништва допринео и додатни двомесечни мораторијум.

Да је тражња за финансијском подршком у виду кеш и рефинансирајућих кредита била већа лане него у 2019. години, потврђују у већини банака. Током фебруара, јула и децембра одобрен је већи број нових кредита у овој области, док је у јуну, августу и новембру износ нових позајмљених средстава био већи у односу на исте периоде 2019. године.

- Кад је реч о стању готовинских и рефинансирајућих кредита, које обухвата и позајмице одобрене прошле године и оне које клијенти отплаћују одраније, остварен је раст укупног износа од пет одсто у односу на 2019. годину. Просечан одобрени готовински и рефинансирајући кредит у 2020. износио је приближно 619.000 динара - кажу у Ерсте банци.

Грађанима су на банкарском тржишту тренутно доступни готовински кредити од десет хиљада до три милиона динара, са роком отплате од неколико месеци до неколико година и каматном стопом од око осам одсто.

ВИСОКА КАМАТА

ПРЕМА речима Владимира Васића, генералног секретара УБС, 2011. године цена просечног кредита у динарима је била 17,78 одсто, док је данас 7,34 одсто. Са друге стране, у Немачкој та камата у еврима износи између 1,5 и 2,5 одсто, а Васић каже да цена зависи од много фактора, као и да верује дa ће Србија у наредним годинама достићи и те камате, када буде имала такозвани инвестициони рејтинг.

ОНЛАЈН ПОЗАЈМИЦЕ

У ВЕЋИНИ финансијских установа истичу да су грађани прошле године и чешће него раније користили дигиталне сервисе. Осим учесталијег отварања рачуна онлајн, на овај начин су често подносили и захтеве за позајмице, па су тако онлајн кеш кредити чинили значајан удео свих готовинских кредита.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)