НОВЕ ЦЕНЕ ЗА ДВА МЕСЕЦА: Сирова нафта наставља узлазни тренд, а то ће утицати и на наше тржиште, али без наглог скока

Е. Б. Т.

10. 02. 2021. у 10:31

ГОРИВО на пумпама у Србији би за два месеца могло да поскупи за неколико динара. Толико је времена потребно да се директан утицај скока цене сирове нафте, која сада износи око 60 долара по барелу, одрази на нашем тржишту.

НОВЕ ЦЕНЕ ЗА ДВА МЕСЕЦА: Сирова нафта наставља узлазни тренд, а то ће утицати и на наше тржиште, али без наглог скока

Новости

У претходном периоду, из истог разлога, већ су благо порасле цене бензина и дизела. Такође, када буде почела примена усаглашених акциза то ће да повећа трошкове нафтних компанија за око један динар по литри деривата, што ће додатно утицати на поскупљење.

Томислав Мићовић, из Удружења нафтних компанија Србије, сматра да ће поскупљење сирове нафте свакако утицати на креирање цена код нас, али да неће бити наглих, драстичних скокова.

- Тренутно не постоји реални раст потрошње нафте, јер се економије света нису пробудиле - објашњава Мићовић. - Ово је последица великих очекивања од вакцинације, да ће привредне активности оживети и зато је већа тражња. Увек има оних који су спремни да разикују, купују по релативно ниским ценама, стварају залихе, очекујући неко повећање цена.

Међутим, како истиче, у претходних годину дана то се радило више пута, али су се ти планови изјаловили. Он додаје да је тешко проценити да ли ће овога пута бити у праву.

- Тренд раста цена сирове нафте је започет крајем маја прошле године, када је цена била 20 долара по барелу и траје до данас - наводи наш саговорник. - Деривати нафте су на нашем тржишту почели благо да поскупљују пре око два месеца, што је реакција на повећане трошкове нафтних компанија због виших цена сирове нафте.

Он подсећа да је тај утицај био изражен и лане од јануара до маја, када је дизел појефтинио за 32 динара, а бензин за 27 динара. Ово поскупљење, у међувремену, на нашем тржишту није, како истиче, надокнадило тај пад и цене још нису на нивоу на којем су биле почетком 2020. године, када није било утицаја ковид-кризе. Сирова нафта највише утиче на формирање цене, али и бројни други фактори. Један до њих су и усклађене акцизе на деривате нафте у Србији.

РАЗЛИКА

ЛИТАР бензина на пумпама у Србији кошта око 137 динара, а евродизела око 145 динара. Пре месец дана су ови деривати били јефтинији за два динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)