ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЗА ЗАДРУГЕ: Усвојен програм подршке

Б.Царановић

09. 02. 2021. у 15:23

УСВОЈЕН је нови програм подршке задругама за 2021. годину вредан 500 милиона дионара! Министар за бригу о селу Милан Кркобабић позвао је задругаре да се припреме, јер старе задруге могу да рачунају на помоћ до 15 милиона, а нове на износ до 7,5 милиона динара.

ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЗА ЗАДРУГЕ: Усвојен програм подршке

Фото О. Радошевић

Влада Републике Србије на седници 4. фебруара 2021. године усвојила Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Србије. То је први у низу програма за побољшање услова живота и рада на селу које ће у току ове године спроводити Министарство за бригу о селу.

Овај Програм представља наставак успешно реализованог "500 задруга у 500 села", у оквиру кога је са чак 1,7 милијарди динара подржан рад 152 земљорадничке и пољопривредне задруге. Приоритет остају југ Србије, неразвијена, мање развијена и девастирана подручја, као подручја којима је највише потребна брига државе, али ће се приликом одлучивања о додели финансијских подстицаја водити рачуна о заступљености читаве територије.

Партнер у изради и реализацији програма је, као и до сада, Академијски одбор за село САНУ, предвођен председником академиком Драганом Шкорићем, а окосницу сарадње са Министарством чиниће едукација, трансфер знања и нових технологија, како би се земљорадничке и пољопривредне задруге у Србији у свом пословању приближиле онима у Европској Унији, биле адекватно позициониране на домаћем, али и конкурентне на страним тржиштима, у чему ће Академијски одбор за село имати кључну улогу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)