МЕД БАШ ДОБРО ЗАШЕЋЕРИЛИ: Суперанализа показала да четвртину тегле компаније "Мед-Хани" чине додаци који не би смели да се нађу у њој

Ј. Су.

09. 02. 2021. у 10:00

МЕД БАШ ДОБРО ЗАШЕЋЕРИЛИ: Суперанализа показала да четвртину тегле компаније Мед-Хани чине додаци који не би смели да се нађу у њој

Новости

СУПЕРАНАЛИЗА меда компаније "Мед-Хани" из Вучка код Смедерева показала је да је чак четвртину тегле чини шећер који је додат, као и да багремов и ливадски мед имају мирис и укус несвојствен декларисаној врсти намирнице.

На овај проблем указао је Савез пчеларских организација Србије пре неколико месеци и упозорио грађане да се на тржишту појавио фалсификовани производ.

Председник Савеза Родољуб Живадиновић објашњава да је крајем прошле године, ветеринарска инспекција узела узорке багремовог и ливадског меда ове фирме. Како власник није био задовољан резултатима анализе, тражио је да се ради суперанализа, па је Министарство пољопривреде узорке послало у Лабораторију за испитивање аутентичности хране "Инова лаб".

- Резултати суперанализе показују да ливадски мед садржи 27,99 одсто шећера пореклом од Ц4 биљака, а то су шећери кукуруза и шећерне трске - говори Живадиновић. - Исто порекло шећера пронађено је и у багремовом меду и то 22,8 одсто. Због продаје фалсификованог меда, осим ветеринарске инспекције, у овој фирми је данима била и полиција. Резултате суперанализе смо добили по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Све што смо годинама знали и на шта смо скретали пажњу надлежнима, сада се и потврдило.

Према речима Живадиновића, фалсификатори су у целом процесу усавршили технологију израде лажног меда. Томе у прилог говори и чињеница да су сви основни параметри квалитета меда у границама прописа. Тачније, да он без проблема пролази основне законске анализе.

- Мед је "пао" на утврђивању аутентичности, односно на утврђивању порекла шећера - истиче Живадиновић. - Он садржи значајну количину шећера који се природно не може наћи у меду. Уз то, на њиховом бренду "екстра квалитет" на амбалажи још стоји "природни мед 100 одсто", што доводи потрошаче у заблуду и противзаконито је. Колико се далеко ишло у тој идеји, говори податак да је чак основана фирма са тим именом, и тај текст уграђен у њен назив, али то не значи да је тако заобиђено довођење потрошача у заблуду, јер на етикети не пише ДОО поред имена фирме, што доказује да је покушај довођења потрошача у заблуду и те како пажљиво осмишљен, а никако случајан.

БРЕНДОВИ

ПРЕДСЕДНИК СПОС каже да су лажни мед на тржиште пласирали под брендовима - "Мед-хани", "Мед-хани екстра квалити", "домаћи" и "планински" мед. Како незванично сазнајемо, сав мед би требало да буде повучен из продаје.

ГАЗДИНСТВО "ВУЧЕНОВИЋ", КОЈЕ ЈЕ ПОБЕДИЛО НА ТЕНДЕРУ, УОПШТЕ НЕМА КОШНИЦЕ

"ЛАЖЊАК" ОТКРИЛИ И У ВРТИЋУ У АЛЕКСИНЦУ

ЛАЖНИ мед појавио се и у вртићима! Управа и запослени у Дечјој установи "Лане" у Алексинцу посумњали су у квалитет меда који су добили од добављача који је прошао на тендеру за различите намирнице, а разлог је био несвојствен мирис и укус бомбона. Директорка Виолета Поповић је о тој сумњи најпре обавестила председника Савеза пчеларских организација Србије и Управу за ветерину.

Ветеринарска инспекција је у понедељак обавила инспекцијску контролу, а мед је повучен из употребе. По документацији, мед пакује Пољопривредно газдинство "Вученовић" из Сремске Митровице. Ово домаћинство, међутим, нема пчелара нити је регистрована пчеларска производња, односно нема обележених кошница! у Савезу тврде да је број објекта за паковање меда уписан на етикети лажан.

- Мед смо купили путем јавне набавке. Када је стигао, људи који раде у кухињи су одмах приметили да је другачији, да је ређи, да има специфичан мирис - каже Виолета Петровић, директорка Предшколске установе у Алексинцу. - Одмах сам се обратила Родољубу Живадиновићу из Удружења пчелара, он је даље све преузео и утврдио да мед није прави. Чекамо да инспекција утврди шта даље. Мед није дат деци, на време смо приметили да је чудан.

Како је мед непостојећег пчелара могао да буде продат фирми добављачу од стране газдинства које нема пчеле ни пчелара, утврдиће истрага. (Ј. Ћ.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)