МЛЕКО ПОГУРАЛО РАСТ ПРИВРЕДЕ: Опоравак индустријске производње у децембру

С. Б.

08. 02. 2021. у 22:26

МЛЕКО ПОГУРАЛО РАСТ ПРИВРЕДЕ: Опоравак индустријске производње у децембру

Новости

ИНДУСТРИЈА у Србији је у децембру, после пада производње у октобру и новембру, забележила раст. И то највећи раст после априлског "слома". Производња је у 2020, захваљујући рударству и електопривреди, забележила и благи пораст у односу на претходну и то за 0,4 одсто.

Стручњаци Економског института у "Макроекономским анализама и трендовима" напомињу да је у децембру дошло до преокрета. Укупна индустријска производња је међугодишње повећана за 4,1 одсто, а производња прерађивачке индустрије за 5,5 одсто. Пресудни допринос децембарском расту дали су прехрамбена, металска и хемијска индустрија, али и производња неметалних минерала.

- Производња прехрамбених производа је у децембру 2020. међугодишње повећана за 4,2 одсто, пораст у целој години изнео је 2,6 одсто - стоји у МАТ-у. - Током године раст је био мање-више стабилан, а највећи пораст у целој години од 13,6 одсто остварила је производња млечних производа, чије је учешће у овој области највеће. Најстабилнијим растућим трендом одликује се производња металних производа, осим машина. После инцидентног пада у новембру, то је недокнађено у децембру, у коме је међугодишњи пораст изнео 41,5 одсто. Опоравила се и производња хемијске индустрије, те производња од гуме и пластике. Треба скренути пажњу на раст у области производње неметалних минерала. Она је у децембру превазишла просек претходне године за скромних шест одсто.

Вредности и извоза и увоза су лане биле мање него у 2019, с тим што је увоз пао нешто више од извоза. Извоз је вредео 2,8 одсто мање, а увоз је био мањи за 3,8 одсто. Увоз је био покривен извозом са 74,3 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)