ГОРИВО ПОНОВО 170 ДИНАРА?! Нафта на светском тржишту наставља да "дивља", ево када се очекује поскупљење у Србији

Novosti online

08. 02. 2021. у 19:49

ГОРИВО ПОНОВО 170 ДИНАРА?! Нафта на светском тржишту наставља да дивља, ево када се очекује поскупљење у Србији

Д. Балшић

ХОЋЕМО ли гориво на пумпама плаћати као пре неколико година када је раст цене деривата било немогуће пратити и када се литар дизела продавао за скоро 170 динара. Ових дана ово питање све је чешће међу возачима у Србији, а разлог је незаустављив раст цене нафте на светском тржишту, који је данас достигао максимум у последњих годину дана.

Барел се данас на светском тржишту продаје по цени од 60 долара. Пре пет месеци коштао је 40 долара, а пре годину дана 20 долара. У последњих седам дана, цена је скочила за десет одсто, а опоравак голобалне економије и најава новог подстицајног пакета у Америци, додатно би могло да подстакне тражњу и цену, тврде аналитичари.

Швајцарска инвестициона УБС банка предвиђа да ће цена брента достићи 63 долара по барелу до друге половине ове године и наставити раст до 65 долара до првог квартала 2022. док Голдман Сакс процењује да ће северноморска нафта већ до јула ове године стицји до цене од 65 долара за барел.

Овакав тренд на светском тржишту несумњиво ће утицати и на цену горива у Србији. Литар нафте и бензина на нашим пумпама већ кошта динар више него пре недељу дана, а нафташи тврде да би светско тржиште сада додатно могло да подгреје цену - и то не за динар, два, већ више.

Како нам кажу у једној домаћој нафтној компанији актуелно поскупљење са светског тржишта стиже у Србију за 6 до 8 недеља, дакле, негде крајем марта.

- У Србију се увезе две трећине нафте. Поскупљење већ имамо, јер цена нафте у свету расте већ неко време, а ново поскупљење очекујемо негде најкасније за два месеца. Оно би према ономе шта се сада дешава са ценом барела могло да износи и неколико динара по литру, али све зависи од даљих кретања у свету. Извесно је да се залихе у свету смањују и да расте тражња са бољом епидемиолошком ситуацијом, а то заједно значи и већу цену горива - кажу нафташи.

Небојша Атанацковић, сувласник једне нафтне компаније, не спори да финална цена горива на пумпама доста зависи од цене сирове нафте.

- О некој дугорочној прогнози кретања цена треба размишљати тек када прође пандемија и када се стабилизује и привреда и саобраћај, када се живот колико-толико врати у нормалу -  оцењује наш саговорник.

С друге стране, у Србији је недавно донета одлука о повећању акциза на гориво од 1,3 одсто што би врло брзо додатно могло да повећа цену литра за приближно толики износ.

Акциза на бензин, иначе изноеи око 58 динара по литру, на евродизел око 60 динара, а на течни нафтни гас 45 динара по килограму.

Литар безоловног бензина на српским пумпама креће се око 137 динара, док литар евродизела кошта око 145 динара.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)