НЕ ПОШТУЈУ ЗАКОНЕ, ИЗ СРБИЈЕ ИЗВЛАЧЕ НОВАЦ: Институције за заштиту ауторских права тврде да је "Јунајтед медија" привилегована

Б. Ца.

08. 02. 2021. у 08:20

СУКОБ на медијском небу који је започео када је кабловски оператер СББ оптужио "Телеком Србију" да удруживањем са "Теленором" намерава да потисне канале "Јунајтед медије", а тиме угуши "медијску слободу" и даље траје.

НЕ ПОШТУЈУ ЗАКОНЕ, ИЗ СРБИЈЕ ИЗВЛАЧЕ НОВАЦ: Институције за заштиту ауторских права тврде да је Јунајтед медија привилегована

Фото Архива/промо

На ове прозивке медијски стручњаци, као и институције за заштиту ауторских права, одговарају да су управо канали "Јунајтед медије" већ годинама у повлашћеном положају.

Док са једне стране канали који послују под "Телекомовом" капом измирују обавезе према држави, издвајајући огромне суме за накнаде СОКОЈ-у и Организацији произвођача фонограма Србије (ОФПС), у исто време "Јунајтед медија" под девизом да су регистровани у иностранству и да су прекограничне телевизије, нема никакве обавезе према Србији.

ОД "АРЕНЕ" ДРЖАВИ ПЕТ МИЛИОНА ЕВРА

- ЗА разлику од конкуренције, која профит износи у иностранство, Arena Channels Group је само у периоду од 2017. до 2020. године јавним приходима Републике Србије допринела са више од пет милиона евра - каже Небојша Жугић, директор ове компаније.

- Поред константног улагања у унапређење квалитета и развој садржаја, на задовољство све већег броја гледалаца, Arena Channels Group од остварених прихода плаћа и своје обавезе у Србији. Тако је у последње четири године, поред осталог, уплатила близу 800.000 евра СОКОЈ и ОФПС. За протекле четири године успели смо да заузмемо лидерску позицију на медијском небу Србије и да континуирано држимо сам врх гледаности, захваљујући верној и бројној публици.

Према речима Николе Вилотића, директора ОПФС, велики је проблем што "Јунајтед медија" (ЈМ), која комплетан садржај производи у Србији, емитује из Србије и уређивачке одлуке доноси у Србији, као оправдање за неплаћање накнаде наводи податак да су регистровани у другој земљи и да су дозволе за емитовање прибавили у иностранству.

- Компанија ЈМ у чијем саставу, између осталих, послују канали Н1, Нова, Спорт клуб, Синеманија, не плаћа српским удружењима аутора музике, филмова, издавачима и интерпретаторима за садржај који користе у производњи програма надокнаду јер кажу да су прекограничне телевизије и да само реемитују - каже Вилотић.

- Тражимо да буду регистровани као домаћи канали, да плаћају накнаде и да за њих престане да важи привилегован пложај, јер је истина да програме емитују из Београда.

Како су нам рекли у СОКОЈ, проблем би био мањи када би компанија ЈМ надокнаду плаћала у држави која јој је издала дозволу за рад, али ни то није случај.

- СОКОЈ је у директној имејл преписци са "Sacem Luхemburg", 14. јануара 2020. покушао да дође до податка о статусу ових емитера у тој земљи - каже Дејан Манојловић, директор СОКОЈ.

- Из одговора је информисан о томе да је Н1 један од канала који имају луксембуршку лиценцу, али да "Sacem Luхemburg" није са овом телевизијом постигао потребан договор у вези са коришћењем заштићеног репертоара.

ДОГОВОР У ТАЈНОСТИ

ПРЕМА оцени "Јунајтед медије", намера "Телекома Србија" је да у послу са "Теленором" "умањи тржишно учешће СББ и ућутка преостале независне медији у Србији".

- Код споразума са "Теленором" сумњиво је и то што је све договорено у тајности као и то што цене нису јавне. Могућност сарадње са "Телекомом" није понуђена другим компанијама на тендеру, што је свакако нешто што би подстакло конкуренцију и било у најбољем интересу јавности, да је то била стварна намера "Телекома Србија" - навели су из "Јунајтед медије", поводом удруживања "Теленора" и "Телекома".

Манојловић каже да се СОКОЈ својим дописом упућеним РЕМ 23. јануара 2020. практично надовезао на иницијативу ОФПС, а која је упућена Регулаторном телу за електронске медије половином децембра 2019.

- У тим дописима је од овог, једино надлежног органа који издаје дозволе за емитовање у Србији, тражено да се утврди да ли тај број пружаоца медијских услуга - Н1, Нова С, Спорт канал, Спорт клуб канали, крше и злоупотребљавају Закон о електронским медијима и друге релевантне прописе - објашњава Манојловић.

- У том допису констатујемо да је СОКОЈ заинтересован за решавање наведеног проблема, посебно због тога што се ради о ТВ каналима на којима је заступљена музика, а СОКОЈ је једина организација овлашћена за остваривање права музичких аутора. И зато даје препоруку да надлежни орган утврди чињенично стање и предузме кораке у складу са законом и о томе извести СОКОЈ.

Одговор од РЕМ, нису, каже, добили ни ОФПС ни СОКОЈ.

ВУЧИЋ: ИЗМИШЉОТИНЕ О УГОВОРУ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић одбацио је јуче као нетачну информацију да је он лично тражио да се уговором између "Телекома" и "Теленора" сруши "Јунајтед група" и СББ и истакао да је то измишљена информација из неких медијских кућа. Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли је тачна информација коју су медијима пренели поједини стручњаци из "Телекома".

- Који је то стручњак? Не треба сви стручњаци, треба ми име једног - питао је председник, а након што је изостао одговор са конкретним именом, додао да чим не постоје њихова имена, очигледно је реч о "измишљотини".

Председник је истакао да је уговор између "Телекома" и "Теленора" њихов унутрашњи договор и додао да њега не интересује ни њихово пословање, ни тај уговор, а да га "Телеком" интересује онолико колико је државно предузеће и да као такво буде јако.

На ове проблеме дуже од деценије скреће пажњу медијски стручњак Драгиша Ковачевић.

- РЕМ је највећи кривац за ситуацију у којој се налази тржиште кабловске телевизије - каже новинар Драгиша Ковачевић и поручује да је ова институција дозволила да странци уређују домаћу медијску сцену. - У последњих неколико година указујем на грубо кршење закона "Јунајтед групе", која је, поред осталих, власник кабловског оператора СББ и више кабловских канала који (ре)емитују своје програме у мрежи СББ.

Фото Архива/промо

Ковачевић каже да су сви канали "Јунајтед медије" од 2014. године фиктивно пријављени у Луксембургу и да нису порески обвезници у Србији. Сматра да РЕМ тако дозвољава да стотине милиона евра изађу из земље.

- Програм емитују у Србији и убиру новац од хиљада реклама - каже наш саговорник.

- Пуних 14 година, на каналима Спорт клуба свакодневно се емитује више стотина реклама домаћих компанија, у просеку више од 10.000 секунди свакодневно, на сваком каналу, иако то Закон о оглашавању стриктно забрањује. Те рекламе се нигде не евидентирају, на њих се не плаћа порез, а маркетиншка агенција у власништву "Јунајтед групе" - CAS медија бави се продајом рекламног простора и на другим прекограничним каналима, без обзира на то што је то противзаконито.

СЛОБОДА МЕДИЈА НИЈЕ УГРОЖЕНА

ПОВОДОМ вишедневних медијских написа, Министарство културе и информисања саопштава да нема законску надлежност да улази у сукоб кабловских дистрибутера, јер слобода медија и тржишна утакмица никако нису исто.

Из Министарства напомињу да је Законом о јавном информисању и медијима у члану 46 прописана обавеза лица које се, поред делатности издавача медија, бави и дистрибуцијом медијских садржаја, дужно да делатност издавача медија обавља преко повезаног лица.

- Европска унија је пре седам година дала сагласност да су те одредбе у складу са европском регулативом. Из наведеног је јасно да нема законских препрека да и други кабловски оператори производе медијске садржаје, на начин како је то предвиђено законом, нити се тиме угрожава слобода медија или медијски плурализам - пише у саопштењу.

Како каже, делује лицемерна констатација "Јунајтед групе" која од државе тражи да има исте услове као "Телеком", иако годинама има монополски положај и неприкосновени је господар медијске сцене у Србији.

Фото Архива/промо

Нa основу Kонвенције о прекограничној телевизији, чији је потписник Србија, у кабловским мрежама могу се реемитовати само програми који се емитују у страним земљама, а у Србији се реемитују (преузимају) без прекрајања и мењања изворног садржаја (Си-Ен-Ен, Јуроспорт, Би-Би-Си) - каже Ковачевић.

- Нажалост, сведоци смо да се програми тв канала у власништву "Јунајтед групе" не емитују из Луксембурга, већ из Београда. То значи да они нису ни прекогранични, ни домаћи канали, већ фантомски, над којима РЕМ нема никаквих ингеренција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)