ГРАЂЕВИНЦИ НЕЋЕ УСМЕНЕ УГОВОРЕ: Синдикати незадовољни изменама Закона о поједностављеном радном ангажовању сезонских радника

J. Ж. С. - З. Р.

04. 02. 2021. у 13:19

НАЈАВА да ће после сезонских радника у пољопривреди и грађевинци бити обухваћени изменама Закона о поједностављеном радном ангажовању, изазвала је негодовање синдиката у овом сектору.

ГРАЂЕВИНЦИ НЕЋЕ УСМЕНЕ УГОВОРЕ: Синдикати незадовољни изменама Закона о поједностављеном радном ангажовању сезонских радника

Архива

Они тврде да се новим прописом умањује значај Закона о раду, па се измишљају нови облици рада који у ствари као ефекат имају одузимање низа права радницима.

Секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић сматра да ће то бити преседан у нашем законодавству, јер ће се практично сива зона увести у легалне токове, али без правих решења.

- Према нашим сазнањима, једна од новина која се уводи је усмени уговор о раду, који ће се "склапати" између послодавца и запосленог - каже Михајловић. - Такав вид договора и данас постоји и не подлеже никаквим законским регулативама. То значи да ће се без икаквог писаног трага газде и радника уговарати послови, што је недопустиво. И не видим шта се ту регулише. Формирана је радна група за измене овог прописа која се састала само једном у новембру. Требало је да се састанци одржавају онлајн, међутим, то се ниједном није догодило.

Михајловић се пита да ли то значи да ће послодавци са сезонским радницима договарати посао на "дођем ти" или на "мајке ми, платићу". Измене овог прописа припрема држава, а како наводи Михајловић, Инспекција рада је једина до сада уложила примедбе на предложена решења.

- Можда је ово начин да се у посао уместо наших радника, који знају своја права, уводе на мала врата мигранти, који већ увелико раде на градилиштима широм Србије - напомиње секретар СССС. - Ко може да гарантује да ће послодавац испунити дату реч и исплатити зараду или измирити порезе и доприносе према држави, ако нигде није забележено да је посао уопште склопљен.

Како Михајловић наводи, предлог је да износ за порезе и доприносе за ове сезонске послове по радном сату износи 300 динара.

Иван Радак из Националне алијансе за локални економски развој, тврди да потпис и уговор замењује пријава путем портала или апликације.

- Радник ће имати право на пензионо и осигурање у случају повреде на раду, а неће му бити ускраћено право на накнаду у случају незапослености или социјална помоћ - објашњава Радак. - Да би се спречиле злоупотребе, послодавац неће моћи дуже од 15 дана месечно да држи радника у овом статусу. Имплементирамо европску директиву, а радници ће моћи на порталу и преко апликације да провере да ли су пријављени и да одштампају пријаву.

Закон који је усвојен пре две и по године се односи на сезонске раднике у пољопривреди, шумарству и рибарству, а нацртом који је у припреми, осим грађевинских радника, требало би да обухвати и сезонце у угоститељству и на кућним пословима.

СТРАНЦИ РАДЕ НА ЦРНО

ГОРАН Родић из Грађевинске коморе Србије тврди да на градилиштима у Србији ни нема квалификоване радне снаге.

- Мајсторе, зидаре, тесаре и остале нико ни не може да ангажује на црно, јер их толико мало има да сада они диктирају услове послодавцима - сматра Родић. - Нико се не усуђује да такве раднике не пријави. Остали, који раде без квалификација су углавном странци, Турци, Пакистанци, Индуси... Свугде где је нелегална градња, ту су и непријављени радници. Било би добро да се уведе ред, али сумњам у то.

САМО ЗА НЕКВАЛИФИКОВАНЕ

ОВАЈ систем, према речима Ивана Радака, неће важити за све грађевинске раднике, већ само за неквалификовану радну снагу која се ангажује на истоварању или ископавању земље или на сличним пословима.

- Зидари, тесари, електричари и остали мајстори не могу бити пријављени преко овог система - објашњава Радак. - Њих ће послодавци и даље моћи да пријаве само на уговор од раду на одређено време или на привремено-повременим пословима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)