ПОСЛОВНА САРАДЊА НИЈЕ КАРТЕЛ: Шта заиста стоји иза сукоба СББ са компанијама "Телеком" и "Теленор"

Бојана Царановић

31. 01. 2021. у 10:00

СПАЈАЊЕ или сарадња, угрожавање конкуренције или либерализација тржишта, формирање картела или пак уобичајена пракса на домаћем и на светском телекомуникационом пољу... Ово су последњих дана била опречна тумачења дешавања у ком су актери компаније "Телеком Србија", "Теленор" и СББ.

ПОСЛОВНА САРАДЊА НИЈЕ КАРТЕЛ: Шта заиста стоји иза сукоба СББ са компанијама Телеком и Теленор

Илустрација / Фото Depositphotos

Већ данима оператер кабловске и сателитске телевизије СББ спочитава "Телекому" да се спаја са "Теленором", а да се иза тога крије намера да потисне СББ са тржишта, па тиме и медије у њиховом власништву.

На концу свега је, према СББ, гушење медијских слобода. Са друге стране, у "Телекому" и "Теленору" чврсто негирају ове оптужбе. Тврде да је споразум о пословној сарадњи који су те две компаније потписале нова понуда на тржишту, уз то законита и корисна за клијенте. Државни оператер подвлачи да немају намеру да се спајају са "Теленором" и "картелишу тржиште" већ да је реч о редовној уговорној сарадњи која је у потпуности у складу са европским стандардима и праксом.

- "Телеком Србија" и компанија "Теленор" се не спајају, нити је то било када био план. "Телеком Србија" намерава да по комерцијалним условима изнајмљује своју оптичку инфраструктуру "Теленору" - кажу у "Телекому". - Тиме се значајно либерализује тржиште телекомуникација у Србији.

Оваква сарадња донела би бројне погодности корисницима и поспешила конкуренцију и иновације у телекомуникационој индустрији, што је основна намера обе компаније. Бакарна телекомуникациона инфраструктура "Телекома Србија" већ је либерализована и користи је више оператера, укључујући и СББ, а ово је почетак либерализације оптичке инфраструктуре, што је, иначе, раширена пракса у Европи. Ово није ексклузивна уговорна сарадња. "Теленор" је само прва компанија са којом намеравамо да имамо oвакву врсту сарадње.

ЛУЧИЋ: НУДИЛИ СМО ИМ РАЗМЕНУ

- ПОШТО у СББ причају о гушењу медија, битно је да се зна да смо њима нудили размену канала - каже, за "Новости", Владимир Лучић, директор "Телекома". - Иако нису прихватили, СББ је пустио ЕОН пакет за све, тако да сваки МТС корисник суштински може да гледа "Јунајтед медија" канале. Обрнуто, и СББ корисник може да гледа "Телеком" канале преко "Арена клауд апликације". "Теленор" и ВИП ће сигурно ући у сегменте фиксне телефоније, било кроз оптику, или 5Г. За "Телеком" је стратешки боље да изађе у сусрет будућности и понуди мобилним и осталим оператерима рентирање оптичке инфраструктуре под једнаким условима.

Стручњаци из области телекомуникације потврђују да је оно што се последњих дана у медијима назива прављењем картела, у 19 земаља Европске уније честа ситуација на тржишту. Такође додају да није новина ни код нас, а да би то и сама СББ могла да зна јер је "до јуче" била у повлашћеном положају, годинама бесплатно користећи државне ресурсе.

Да је овакав вид пословне сарадње уобичајен не само код нас, већ и у свету, сматра Милош Рајковић, члан Републичке радиодифузне агенције од 2011. до 2017. године. Како, за "Новости", тврди, на делу је покушај да се финансијски интерес и профит у јавности представе као медијска и политичка прича.

- Сваког дана се у свету потпише на десетине таквих уговора - каже Рајковић. - Уобичајена је пракса да овакве компаније потписују уговоре о пословној сарадњи и тако се боре за своје интересе и профит. Осим тога, сличан такав уговор о сарадњи имали су и "Теленор" и СББ, па се не сећам да се тада подигла оволика прашина. Уговор о ком се говори усмерен је на то да партиципација на тржишту удружених буде већа, вероватно се могу очекивати и неке повољне понуде за грађане и све је законито. То није спорно, али јесте то да СББ уместо да уколико дође до смањења прихода изађе са понудама смањења закупа, трошкова, нове понуде за своје клијенте, они иду на карту прављења буке и причу о угрожавању медијских слобода.

Новости

Овим уговором, "Теленор" ће заправо бити у прилици да осим оптике од "Телекома Србија" купи и садржаје, али ће имати и могућност избора да садржаје купује и од других произвођача и дистрибутера, као и могућност да производи сопствене програме. У "Теленору" додају да је њихова амбиција да уђу у област интернета и телевизије, као самостална компанија, не спајајући се ни са ким.

- Што се тиче широкопојасног интернета и ТВ садржаја, грађани Србије данас могу да бирају између врло ограниченог броја и понуда компанија. Ми желимо да уведемо нову и другачију понуду, а не да уклонимо са тржишта било коју постојећу - кажу у "Теленору". - Појава трећег конкурента у овој области доноси либерализацију тржишта, здравију конкуренцију, нова улагања и добробит за све: кориснике, тржиште телекомуникација и цело друштво.

СВЕ СЕ РАДИ ПО ЗАКОНУ

"ТЕЛЕНОР" има веома добру инфраструктуру у Србији, са више од 2.200 базних станица и 6.100 километара оптичких каблова, али када су потребни додатни капацитети, како би се пружила што боља услуга корисницима, комерцијално изнајмљује инфраструктуру од различитих партнера, укључујући и "Телеком" и СББ - објашњавају у "Теленору". - Закуп инфраструктуре је уобичајена и законита пословна пракса свих оператера. Тренутно немамо одређени производ или услугу које бисмо најавили, али о развоју и припреми могуће будуће понуде, отворено разговарамо са свим потенцијалним провајдерима медијских садржаја и другим партнерима. Наша амбиција ни у ком случају није угрожавање слободе медија у земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)