СРБИЈА БРИСЕЛУ ДОСТАВИЛА ПРОГРАМ ЕКОНОМСКИХ РЕФОРМИ: Најважнији стратешки документ у економском дијалогу

Тањуг

29. 01. 2021. у 13:48

СРБИЈА БРИСЕЛУ ДОСТАВИЛА ПРОГРАМ ЕКОНОМСКИХ РЕФОРМИ: Најважнији стратешки документ у економском дијалогу

Фото Н. Фифић

СРБИЈА је данас Европској комисији доставила Програм економских реформи за период 2021-2023. године, као најважнији стратешки документ у економском дијалогу са Европском комисијом и државама чланицама ЕУ, речено је Танјугу у Министарству финансија.

У циљу припрема за учешће у процесу економског и фискалног надзора држава чланица ЕУ, Влада Србије је усвојила тај Програм, као држава кандидат за пријем у чланство у ЕУ.

Тај документ, кажу у Министарству финансија, биће размотрен са представницима ЕУ односно са министрима финансија и привреде, представницима централних банака држава чланица ЕУ и надлежним европским институцијама током априла и маја 2021. године, у оквиру економског дијалога.

На састанку Савета ЕУ за економска и финансијска питања у мају 2021. године биће усвојене и нове заједничке препоруке учесницима у процесу (Западни Балкан и Турска).

У Министарству финансија кажу Танјугу да Програм, који је у четвртак усвојила Влада Србије, садржи средњорочни оквир макроекономске и фискалне политике, као и детаљан приказ структурних реформи.

Те реформе, које су организоване у осам кључних области, треба да допринесу повећању конкурентности националне економије, стварању привредног раста и развоја, креирању нових радних места и услова за бољи живот грађана Србије.

Осам кључних области реформи су: тржиште енергије и транспорта, пољопривреда, индустрија и услуге; пословни амбијент и борба против сиве економије; истраживање, развој и иновације и дигитална трансформација.

Такође, кључне области су и реформе у области економских интеграција; образовање и вештине; запошљавање и тржиште рада и социјална заштита и укључивање, укључујући здравствену заштиту.

У Министарству кажу да је израда овог документа на годишњем нивоу значајна за Србију, као државу кандидата за чланство у ЕУ, јер представља припрему за учешће у процесу економског и фискалног надзора држава чланица ЕУ.

Прецизирају да израда Програма представља укључење у процес европског семестра координације економских политика у ЕУ, о чему се са Европском комисијом разговара у оквиру преговарацког поглавља 17 - Економска и монетарна политика, које је отворено у децембру 2018. године.

Програм економских реформи представља резултат интензивне међуресорне сарадње, кажу у министарству и наводе да су у изради тог документа били укључени и представници цивилног друштва, стручне јавности и пословне заједнице, који су имали могућност да утичу на израду документа и дају предлоге за његово унапређење.

Део документа који се односи на макроекономски и фискални оквир, припремило је Министарство финансија у сарадњи са Народом банком Србије, уз ослањање у великој мери на документ Фискална стратегија за 2021. годину са пројекцијама за 2022. и 2023. годину.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)