"МОРАМО ДА ЗАШТИТИМО ГОСПОДИНА ПОЉОПРИВРЕДНИКА": Марковић - "Да се боримо да што више извозимо, а што мање увозимо"

Novosti online

26. 01. 2021. у 13:48

МОРАМО ДА ЗАШТИТИМО ГОСПОДИНА ПОЉОПРИВРЕДНИКА: Марковић - Да се боримо да што више извозимо, а што мање увозимо

Фото: Танјуг

ЈА бих замолио министра пољопривреде да видимо како да зауставимо увоз меса и помогнемо господину пољопривредном произвођачу, држава максимално помаже пољопривредницима кроз разне субвенције, али се десило нешто што не памте пољопривредни прозивођачи, а то је велики пад цена живе ваге стоке, изјавио је данас у Скупштни Србије председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

- На пример, цена прасади је прошле године била 300 динара за килограм, а данас је 220 динара. Цена концентрата је повећана за 20 одсто, тако да је џак од 20 килограма био 1.000 динара, а данас је 1.200 динара. Цена товљеника по килограму живе ваге је била 200, а данас је 130 динара. Цена бикова је била 2,2 евра за килограм живе ваге, а данас је 1,7 или 1,8 евра. И то месо се увози из целог света и и ми морамо да забранимо прекомерни увоз меса из иностранства, на начин што ће тај који увози да пише захтев министарству пољопривреде о томе шта и колико може да се увезе - додао је Марковић.

- Јер ако то не урадимо, десиће се да, након што пољопривредни произвођачи кажу „продали смо туру бикова“, у три села више њих 50 одсто неће да обнавља сточни фонд. Такође, ми више не знамо шта једемо, стиже нам смрзнуто месо из целог света. Дакле тај који увози прво мора да добије лиценцу од министарства за одређену количину. И ту се поставља још једно питање, а то је, како не пада цена у касапницама, где иде та разлика. Они у касапницама више не зарађују 30 одсто, него 230 одсто. Ми морамо да сачувамо господина пољопривредног произвођача и да сачувамо будућност, односно оне који треба да га наследе.

- За такву ситуацију није крива Влада Србије, али мора да се донесу мере, на пример, да се каже „не можеш да увозиш 100 тона јунећег меса, већ само пет тона, а остало да купиш у Србији“. Ако то не урадимо, ми ћемо од пољопривредног произвођача који има 20 хектара земље да направимо социјални случај, који долази на општински шалтер по помоћ, а то су вредни и радни људи, који хоће да живе од свог рада. Шта је урадила берза?, Већ 12 година откупна цена жита не прелази 18 динара.

- Ни ту није крива ни Влада ни министри, али да видимо ко регулише ту берзу у Србији, где се то жито складишти, ко њиме располаже, а не да млинари плаћају 14 до 15 динара по килограму, јер обичан пољопривредни прозивођач нема складишне капацитете. А за то време много је поскупело и гориво и мазиво. Ова влада је највише помогла пољопривредном произвођачу, али мора да се уради превентива и заштита пољопривредника. Сигуран сам да Србија има најбољу и најчистију храну - истакао је Марковић.

- Да се боримо да што више извозимо, а што мање увозимо. То само тражи пољопривредни произвођач и да му конкуренција буде у Србији, а не у иностранству. То морамо да урадимо, јер има села у Србији где се последњих четири, пет или седам година ниједно дете није родило. Градови ће нам бити препуни, ако не буде било мотива за младе људе да остану на селу - рекао је Марковић и додао да ће Јединствена Србија подржати све предложене законе, који су на дневном реду у Скупштини Србије.

- Када су у питању међународни споразуми и пријатељство у свету, Србија ту предњачи и на томе честитам и председнику Александру Вучићу и бившем министру спољних послова, а сада председнику Скупштине Србије, Ивици Дачићу. Међународни споразуми не могу да штете, могу само да донесу добро - рекао је Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)