ИЗМЕНА СИСТЕМА ШИФАРСКИХ ОЗНАКА РОБЕ: Ево шта то значи

Б.Царановић

26. 01. 2021. у 19:28

ИЗМЕНА СИСТЕМА ШИФАРСКИХ ОЗНАКА РОБЕ: Ево шта то значи

Фото: Танјуг/Тања Валић

СКУПШТИНСКИ Одбор за финансије прихватио је данас предлог закона о потврђивању Измене Међународне конвенције о хармонизованом систему назива и шифарских ознака робе.

Представница Министарства финансија Надица Пантовић каже да је суштина измене да Светска царинска организација доноси номенклатуру и различите препоруке које се тичу сврставања неких спорних роба, друге одлуке и документа које омогућавају једнобразну примену.

- Било је битно ограничити број примедби које било која чланица може да стави на две примедбе, јер су у предходном периоду неке тачке разматране јако дуго што је онемогућавало јединствено сврставање робе у целом свету - објаснила је Пантовић.

Додаје да је донета препорука Савета, као највишег тела Светске царинске организације да се она усвоји и примењује у чланицама од 1. јануара ове године. Ова измена члана 8. односи се на ограничење броја приговора на два, што ће омогућити да се што брже уједначи пракса везана за сврставање све робе. Истиче да је та номенклатура садржана у нашем закону у царинској тарифи до нивоа шест цифара.

- Комплентна конвенција је пренета у наш пропис, а одлуке о сврставању у складу са законом о царинској тарифи који се објављује у Службеном гласнику - појаснилла је Пантовић. Она је објаснила да је Србија још 1988. обавезала да ће своју нуменклатуру усаглашавати са нуменклатуром Светске царинске организације, као и да ће примењивати све одлуке које Светска царинска организација донесе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)