ПРВИ КИЛОВАТИ СТРУЈЕ ОД БУНДЕВЕ У НОВОМ МИЛОШЕВУ: Еколошко постројење које производи енергију из обновљивих извора пуштено у рад

Е.Б.Т.

26. 01. 2021. у 12:00

ПРВИ КИЛОВАТИ СТРУЈЕ ОД БУНДЕВЕ У НОВОМ МИЛОШЕВУ: Еколошко постројење које производи енергију из обновљивих извора пуштено у рад

Фото З. Јовановић

ПОСТРОЈЕЊЕ компаније „Пепо енерџи“, које ће производити струју из обновљивих извора енергије пуштено је данас у рад у Новом Милошеву.


Министарка енергетике, Зорана Михајловић, истакла је да је у њега уложено пет милиона евра и да ће, захваљујући томе, 30 људи имати посао. За производњу биогаса који генерише електричну и топлотну енергију, постројење као главну сировину користи биомасу. Прецизније, месо бундеве и житни остаци складиште се у силосе и касније претварају у струју уз помоћ генератора.  
 
- Ово је порука коју покрајинска и Влада Србије шаљу када је реч о обновљивим изворима енергије – истакла је Михајловићева. – Та инвестиција показује у ком смеру ћемо ићи и то много брже него у претходном периоду. Енергетика и екологија морају ићи заједно, све ће бити усмерено ка зеленој енергији и климатски одрживом развоју.
Она је нагласила да ће ова година у ресору енергетике бити обележена доношењем нових закона, стратегија и акционих планова. Компанија „Пепо енерџи“, која је заједнички подухват швајцарске енергетске „МЕТ групе“ и локалне фирме „Архар тех“, изградила је у Новом Милошеву 100 одсто еколошко постројење за производњу енергије капацитета 1,2 мегавата.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)