ИРАН ТРАЖИ СРПСКИ КУКУРУЗ: Скупштински одбор за пољопривреду усвојио споразум о сарадњи

Ј. СУБИН

25. 01. 2021. у 13:50

ИРАН ТРАЖИ СРПСКИ КУКУРУЗ: Скупштински одбор за пољопривреду усвојио споразум о сарадњи

Фото: Б. МИЛОШЕВИЋ

СКУПШТИНСКИ одбор за пољопривреду усвојио је данас споразум о сарадњи Републике Србије и Владе Исламске Републике Иран, у области заштите биља и биљног карантина.

Тиме су отклоњене препреке у трговини, а омогућава се и сарадња истраживачких института двеје земаља.

Уз то сада ће бити прописане фотисанитарне мере и услови за транспорт биљних пошиљки са мерама заједничке контроле. До споразума је највише дошло због већег интересовања иранских привредника за семенском пшеницом, кукурузом, луцерком и меркантилним кукурузом.

Како је навела државна секретарка у Министарству пољопривреде Јелена Благојевић, семенска роба из Србије учествује са 17 одсто увоза на тржишту Ирана.

- Србија је пре неколико година у Иран извозила 2.000 тона семенског кукуруза и 190 тона семена стрних жита - казао је Марјан Ристичевић, председник Одбора за пољопривреду.

Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић истакао је да је 20 милиона евра извоза циљ који се жели постићи овим Споразумом са Ираном.

- Било је интентзивних билатералних разговора пре потписивање споразума - нагласио је Милосављевић. - Њихова иницијатива се тицала пре свега увоза меркантилног кукуруза. Верујем да ће Споразум допринети бољој трговинској сарадњи Ирана и Србије, и да ћемо поново извозити бар у ранијој мери од 20 милиона долара, што је наша циљана висина извоза, али су они поред семена инсистирали на садном материјалу винове лозе и воћа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)