ПЕНЗИОНЕРИМА БАЊЕ ОМИЉЕНЕ: Више од 23.000 грађана до сада се пријавило за ваучере за субвенционисани одмор

Ј. Субин

25. 01. 2021. у 07:20

ПЕНЗИОНЕРИМА БАЊЕ ОМИЉЕНЕ: Више од 23.000 грађана до сада се пријавило за ваучере за субвенционисани одмор

Фото Б. Бељић

ОД почетка године за туристичке ваучере пријавило се више од 23.000 грађана.

Држава је за ову годину издвојила средства за 100.000 чекова, у вредности од 5.000 динара, за дотирани одмор. Уколико интересовање буде велико, сигурно је да ће бити одобрено још новца за ове подстицаје.

Како су нам рекли у Министарству туризма, регистрована су 1.152 угоститељска објекта, у којима могу да се употребе ваучери. Овај број из дана у дан се мења, јер је и ово један од начина да хотелијери и власници приватних апартмана привуку госте. Засада је издвојено 500 милиона динара, за акцију поделе ваучера за субвенционисани одмор.

- Прошле године је до 15. октобра, до кад је трајала акција, издато 274.010 ваучера - кажу у Министарству туризма. - Најтраженије дестинације су биле Сокобања, Врњачка бања, Златибор, Сијаринска бања, Рибарска бања, Горња Трепча, Копаоник, Дивчибаре, Бања Ковиљача и Бања Врујци.

СТУДЕНТИ

ПРАВО на ваучере за субвенционисани одмор имају пензионери, незапослени који су на бироу, запослени чија примања не прелазе 70.000 динара месечно, а од прошле године и студенти.

Како је пандемија короне највише утицала на урушавање туризма у градовима, држава је донела одлуку да ваучере могу да користе и академци. Тако је и већи број хотела у Нишу, Новом Саду и Београду ушао у систем субвенционисаног одмора.

Држава је у прошлој години најпре одобрила 100.000 ваучера, да би до краја фебруара проширила на још 60.000. Средином маја, због кризе изазване пандемијом, а како би охрабрили и домаће туристе да путују по Србији, одобрено је додатних 400.000 ваучера.

Фото Приватна архива

- За туристичке ваучере највише су се пријављивали пензионери, око 50 одсто - истичу у ресорном министарству. - Одмах за њима су запослени, њих 35 одсто, па потом незапослени.

Наставићемо да инвестирамо у домаћи туризам на овај начин, па смо годину започели са 100.000 ваучера.

Да би неко добио ваучер, мора претходно да има потврду о резервисаном смештају у неком од категоризованих и пријављених угоститељских објеката и то у трајању од најмање пет ноћи, изван пребавилашта оног који користи ваучер.

Попуњена пријава подноси се на шалтерима Поште, а рок је 15. октобар 2021. године.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)