АРХЕОЛОЗИ И НЕИМАРИ У ДВЕ ТРАКЕ: Почиње истраживање на локалитету "Конопљара" на Моравском коридору

З. Радовић

25. 01. 2021. у 08:40

АРХЕОЛОЗИ И НЕИМАРИ У ДВЕ ТРАКЕ: Почиње истраживање на локалитету Конопљара на Моравском коридору

Фото Танјуг

СТРУЧЊАЦИ из Археолошког института из Београда имаће рок од 50 дана да истраже локалитет "Конопљара" који се налази на траси будућег ауто-пута Појате - Прељина, на Моравском коридору.

На месту где је уцртана лева коловозна трака у зони села Читлук, на територији града Крушевца, налази се зона која ће бити истраживана.

У "Коридорима Србије" тврде да ће се ови радови одвијати паралелно са изградњом ауто-пута.

- Сви учесници на пројекту ће уложити напоре да максимално координирају све неопходне активности, како истражни радови не би имали утицај на планирану динамику изградње ауто-пута - кажу у "Коридорима".

- Простире се на 3.000 квадрата на 12 катастарских парцела, на 24. километру будућег ауто-пута. Сви истражни радови на осталим локалитетима су завршени.

КАМП ЗА 1.400 РАДНИКА

У "КОРИДОРИМА Србије" кажу да је у току изградња кампа у Крушевцу:

- Простире се на 25 хектара и на том простору се завршава иградња 108 објеката. У току је опремање намештајем и мобилијаром, за потребе боравка и смештаја радника као и канцеларијски простор за извођача, надзор и инвеститора. У кампу ће бити омогућен боравак за 1.410 радника. У оквиру овог комплекса биће и два ресторана и простор за рекреацију.

Овај локалитет откривен је 2000. када је грађена обилазница око Крушевца. Прошле недеље окончан је тендер за избор извођача на истраживачким радовима, а једину понуду за посао вредан десет милиона динара дао је Археолошки институт из Београда. Док не стигну археолози, неимари ових дана вредно раде на изградњи четири будућа моста на деоници која ће повезати Појате и Прељину.

- На прва два моста, од којих један премошћава железничку пругу Београд - Ниш и Јовановачку реку, а други Јужну Мораву, у току је израда армирано-бетонских шипова и наглавних плоча, док се на преостала два моста, на Западној Морави изводе платформе за потребе изградње шипова - наводе у "Коридорима Србије".

- Изводе се и радови на рашчишћавању терена на будућим позајмиштима и одлагалиштима материјала за потребе изградње насипа ауто-пута. Радови на припреми подтла и изградњи насипа ће бити настављени после побољшања временских услова. За измештање постојећих инсталација у складу са захтевима Пројектне документације за ауто-пут, радови ће бити настављени следеће недеље.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)