Будућност рециклаже: Кампања за паметну рециклажу лименки покренута у Београду

Новости онлине

22. 01. 2021. у 14:30

Будућност рециклаже: Кампања за паметну рециклажу лименки покренута у Београду

Фото: Миодраг Богдановић

СА циљем да кроз активно учешће грађана повећа степен рециклаже и тиме допринесе очувању животне средине, у оквиру програма развојних партнерстава са приватним сектором develoPPP.de покренута је кампања за рециклажу алуминијумских лименки на паметним пресама.

Кампања се реализује уз подршку Немачке развојне сарадње коју спроводи ГИЗ у оквиру пројекта „Паметни систем за сакупљање лименки у градовима“, коју заједнички финансирају немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) и компаније Ball Packaging Europe, Mercator-S и Солагро. Прва паметна преса лансирана је у IDEA Organic продавници у Улици краља Петра у Београду. Грађани који буду рециклирали лименке на паметним уређајима имаће могућност да остварују попусте у ИДЕА продавницама путем Солагро апликације, а најуспешније рециклере очекују бројне вредне награде.

Фото: Миодраг Богдановић

Прва паметна преса на територији Београда пуштена је у рад уз присуство градске секретарке за заштиту животне средине Иване Вилотијевић.

- Жеља нам је да Београд постане препознатљив као престоница која очување животне средине сврстава међу своје приоритете и тиме доприноси побољшању квалитета живота својих грађана. Овакви пројекти дају значајан допринос остварењу наших намера и поздрављамо настојања бизнис сектора да узме активну улогу у бризи о еколошкој одрживости окружења у ком послује. Надамо се да ће наши суграђани брзо стећи навику да користе ову пресу и тако на једноставан и ефектан начин допринети да Београд буде још чистији - нагласила је Ивана Вилотијевић.

Фото: Миодраг Богдановић

Виолета Ковачевић, генерална директорка компаније Mercator-S, истакла је да је на трговинским ланцима велики део одговорности када је реч о подстицању потрошача да рециклирају амбалажу.

- Веома смо поносни на то што је прва паметна преса постављена управо у IDEA Organic објекту, јер концепт наше продавнице промовише вредности о свету којима има будућност, а то су здравији живот и чистија средина. Планирано је да кроз пројекат поставимо паметне пресе на укупно 10 локација у Београду. Желимо да на овај начин нашим суграђанима омогућимо да се што лакше укључе у процес рециклаже. Наша визија одрживог пословања темељи се и на великој бризи о животној средини, јер улажемо велики труд и значајне ресурсе како бисмо обезбедили чистију будућност за нове генерације.

Фото: Миодраг Богдановић

Јелена Киш, менаџер за одрживост и регулаторне послове за централну и источну Европу компаније „Ball Packaging Europe“, највећег светског произвођач лименки, нагласила је да је одрживост један од највећих приоритета компаније. „Процес рециклаже треба да почне већ приликом производње амбалаже – сами произвођачи имају одговорност да је учине што једноставнијом за рециклажу. Наша компанија континуирано развија своју експертизу и технологије производње алуминијумских лименки које се лако рециклирају. На овај начин омогућавамо и другим учесницима у ланцу рециклаже да поновна употреба ресурса постане редован део њихове праксе. Еколошка одрживост је циљ који не може да постигне сам појединац, па чак ни само једна компанија – то је циљ који захтева сарадњу бројних актера на различитим нивоима и настојимо да својим примером и пословном праксом подстакнемо и друге да се укључе.“

Фото: Миодраг Богдановић

Немања Јанић, један од оснивача и извршни директор компаније „Солагро Смарт Рецyцлинг“ која је осмислила овај иновативни систем за рециклажу лименки, детаљније је представио његов начин рада. „Ово је први паметни систем за рециклажу амбалажног отпада са елементима игре и анализом података рециклираног материјала интегрисан у лоyалтy програм неког супермаркета у региону, а који је у потпуности развијен од стране домаће компаније – стартапа Солагро. Тиме показујемо да младе иновативне компаније у Србији не само да иду у корак са новим технологијама и трендовима у области рециклаже, већ их и саме постављају.“ Он је изразио велику захвалност партнерима на пројекту за несебичну подршку и могућност да се систем прво имплементира управо у Београду.

Даниела Функе, директорка ГИЗ-а у Србији, оценила је да овај пројекат повезује више аспеката развоја којима Немачка развојна сарадња пружа континуирану подршку. „Велико нам је задовољство да кроз партнерство са приватним сектором заједнички креирамо нова дигитална решења за заштиту животне средине, а подстицањем иновација младих стручњака и стартап компанија допринесемо одрживом развоју како у Србији тако и у целом региону Западног Балкана“ нагласила је она.

Алуминијумске лименке су 100% рециклабилне и као такве представљају најодрживију врсту амбалаже. Будући да се без губитака на квалитету могу бесконачно рециклирати, процес њихове рециклаже је затворени круг и доноси велику уштеду, док  истовремену значајно смањује загађење животне средине. Енергија која се сачува рециклирањем четири алуминијумске лименке за пиће може покретати машину за прање веша један сат, док једна рециклирана лименка уштеди енергију која је довољна за трочасовни рад телевизора. Рециклажа лименки смањује потрошњу природних ресурса, као и количину отпада на депонијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)