ПОСКУПЉУЈУ СТАНОВИ У СРБИЈИ? Ево због чега ће доћи до скока цене квадрата у новоградњи

Е. Б. ТАЛИЈАН

22. 01. 2021. у 10:00

ПОСКУПЉУЈУ СТАНОВИ У СРБИЈИ? Ево због чега ће доћи до скока цене квадрата у новоградњи

Фото Танјуг

ГРАЂЕВИНСКИ материјал који у себи садржи челик поскупео је у јануару и до 40 одсто, а и многи други произвођачи, углавном термоизолационих производа, најавили су више цене, сазнају "Новости".

Како наводе познаваоци грађевинског и тржишта некретнина, ово би могло да утиче на поскупљење станова, чак и значајније.

- Цена гвожђа је скочила од 30 до 40 одсто, тако да су у различитим процентима поскупели сви производи од челика - каже, за наш лист, Тања Апрцовић из једног познатог стоваришта. - На пример, арматурна мрежа се у новембру продавала од 520 до 530 евра по тони у динарској противвредности, а у јануару од 700 до 720 евра. Повећане су и цене челичних лимова, кутија...

Многи произвођачи, како наводи, најавили су поскупљења. Углавном су то они који праве термоизолационе производе, попут стиропора, стиродура, камене вуне и сличних. Према њеним речима, продаја грађевинског материјала на њиховом стоваришту прошле године је била најбоља за последњу деценију и по.

Каћа Лазаревић, власница једне београдске агенције за некретнине, сматра да је грађевински материјал поскупео зато што се много више гради и истиче да то свакако може да подигне цену станова који се сада праве.

- Потражња за становима је огромна, а то значи да има простора за поскупљење - објашњава Лазаревићева за наш лист. - Сада имамо мањак станова на тржишту, а разлог је што се цела Србија преселила у Београд, Нови Сад и Ниш.

Најважнији фактор који утиче на формирање цене је, како наводи, градско грађевинско земљиште које је код нас изузетно скупо за разлику од држава у региону, а затим грађевински материјал и тржиште.

Горан Родић, из Грађевинске коморе Србије, сличног је мишљења и истиче да коначну реч има тржиште.

- Колико ће поскупљење репроматеријала да учествује у коначној цени стана, зависи од тржишта - каже Родић за наш лист. - Ако је већа потражња и има простора, сигурно ће се повећати и обрнуто.

Процењујући само у односу на грађевински материјал, он сматра да би гвожђе, које у цени квадрата учествује са 30 до 40 одсто, могло врло мало да утиче на поскупљење станова који се сада граде.

- Али, ако скоче цене и изолационих и других материјала, а то обично иде ланчано, онда би то поскупљење могло да буде значајније - објашњава Родић.

УПРКОС ПАНДЕМИЈИ ТРЖИШТЕ СТАБИЛНО

ПАНДЕМИЈА није знатно утицала на тржиште некретнина у Србији. Током марта и априла прошле године, за време ванредног стања, забележен је пад у куповини станова због физичких ограничења, али је продаја од маја наставила да расте. Цене у новоградњи су лане и сада више него 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)