НОВИ ПРАВИЛНИК: Из кафе у Србији избацују овај састојак - ево од када почиње примена

Ј. Субин

22. 01. 2021. у 07:26

НОВИ ПРАВИЛНИК: Из кафе у Србији избацују овај састојак - ево од када почиње примена

Фото Танјуг

ПРЖЕНА млевена кафа, од маја следеће године, неће смети више ништа друго да садржи, а да то није јасно наглашено на декларацији. Наиме, Министарство пољопривреде је почетком јануара усвојило нови правилник, који регулише сегмент кафе. Правилник ступа на снагу у мају 2022. године.

Ново слово закона предвиђа да пржена млевена кафа не сме ништа друго да садржи осим кафе. Уз то, када је реч о "сурогату", сви састојци који се убацују обавезно морају бити назначени у називу производа, списку састојака и у ком проценту се налазе.

- Правилником је утврђено даље усклађивање са директивом Већа о екстрактима кафе и цикорије, како би се спречило довођење потрошача у заблуду, по питању својства и састава сирове кафе, производа од кафе и њених замена - објашњава Бранислав Ракетић, шеф одсека за декларисање хране, шеме квалитета и органску производњу Министарства пољопривреде. Новина је и да млевена кафа више неће моћи да садржи скроб.

Према речима Ракетића, тачно ће бити дефинисани састојци који се могу додавати током производње. Међу најважнијим променама су те што су сада тачно одређене ботаничка врста кафа, која се може стављати у промет. Убачена је и нова категорија, а то је напитак од хладно екстраховане кафе. Дефинисане су и сировине за производњу замене за кафу, а то су житарице, цикорија, сланутак или грашак и соја.

- Сада не постоје информације које се врсте сурогата стављају и то може да буде обмањујуће за потрошаче - сматра Ракетић. - Овим правилником смо сада јасно рекли, да уколико се прженој кафи додаје житарица или леблебија, да то мора бити назначено на паковању. Тако ће купци знати шта је стављено и у ком проценту. Основни разлог за доношење правилника је даље усклађивање са законодавством ЕУ. Уз то, сектор кафе је један врло развијен технолошки сектор и избацује нове производе и желели смо да их обухватимо.

Како Правилник захтева комплетно мењање декларације, дат је период од 18 месеци, да се сва правила ускладе, али и потроши тренутна амбалажа.

УВОЗ

У СРБИЈИ се пије добра кафа, а годишње увеземо око 30.000 тона сировог зрна и то из Бразила, Индије и Етиопије. Увозимо арабику и робусту, која је нешто јефтинија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)