ЕУ ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ ДА ОГРАНИЧИ СУБВЕНИЦИЈЕ СЕКТОРУ УГЉА Европска Енергетска заједница послала писмо

Е.Б.Т.

20. 01. 2021. у 15:07

ЕУ ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ ДА ОГРАНИЧИ СУБВЕНИЦИЈЕ СЕКТОРУ УГЉА Европска Енергетска заједница послала писмо

Фото: Принтсцреен

СЕКРЕТАРИЈАТ европске Енергетске заједнице (ЕЗ) позвао је власти држава чланица, међу којима је и Србија, да детаљно преиспитају, односно ограниче субвенције сектору угља.

Како је објављено на сајту ЕЗ, у писму свим националним властима које дају државну помоћ Секретаријат их упозорава на процену мера у погледу њихове компатибилности са правним тековинама ЕУ у овој области.

- Уговорне стране су се више пута обавезале да ће у потпуности применити и спроводити правне норме по питању ограничавања државне помоћи за термоелектране на угаљ, као што је наведено у закључцима Министарског савета од 17. децембра 2020. године – подсећа ЕЗ. – Према Уговору о енергетској заједници, уговорне стране морају осигурати забрану сваке субвенције која нарушава или прети да ће нарушити конкуренцију тако што ће фаворизовати одређена предузећа или енергетске изворе.

Државна помоћ, како упозоравају, може нарушити конкуренцију и утицати на прекограничну трговину енергијом, због чега је контрола помоћи коју додељује држава од кључне важности за успостављање регионалног енергетског тржишта. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)