ОД ФЕБРУАРА ПОСКУПЉУЈУ ЦИГАРЕТЕ: Нова оптерећења на џеп купаца, стижу нови ценовници због примена усклађених акциза

Е. Б. ТАЛИЈАН

20. 01. 2021. у 09:33

ОД ФЕБРУАРА ПОСКУПЉУЈУ ЦИГАРЕТЕ: Нова оптерећења на џеп купаца, стижу нови ценовници због примена усклађених акциза

Новости

ПАКЛИЦА цигарета ће од следећег месеца бити скупља, највероватније, за 10 динара, због редовног усклађивања акциза. За толико су више нове цене "Јапан тобако интернешнала" (ЈТИ) из Сенте, које ће важити од 1. фебруара, што је објављено у последњем броју "Службеног гласника".

Како сазнајемо, очекује се да ће у првих десетак дана наредног месеца брендови и осталих произвођача, нишког "Филипа Мориса" и "Бритиш американ тобака" у Врању, поскупети за исти износ. Према доступном ценовнику ЈТИ, најјефтинија паклица коштаће 270, а најскупља 550 динара.

Током последњих месец дана и просечне малопродајне цене бензина и дизела мало су порасле. Наши репортери су забележили да су на појединим пумпама увећане за неколико динара по литру. Томислав Мићовић, из Удружења нафтних компанија Србије, објашњава да је главни разлог за то покупљење сирове нафте брент, које од новембра до данас износи чак 50 одсто.

- Благо поскупљење деривата нафте, које је почело пре месец дана за 10, 20, 50 пара, реакција је на повећане трошкове нафтних компанија због скока цене сирове нафте - наводи Мићовић. - Тај утицај био је изражен и лане од јануара до маја, када је дизел појефтинио за 32 динара. Од новембра је сирова нафта, која је тада коштала 37 долара по барелу, дошла до 56 и за неколико дана се вратила на 54 долара. Значи да се ту негде стабилизује. Не очекују се драматични скокови.

Примена, нових усклађених акциза на деривате нафте у Србији још није почела, а и неизвесно је у којој мери ће се те дажбине пренети на крајње цене, јер њихово формирање зависи од бројних фактора. Како је објавило Удружење нафтних компанија Србије, на основу индекса потрошачких цена у прошлој години, очекује се да ће увозници и произвођачи по основу акциза у буџет Србије плаћати више за око 0,9 динара по литру бензина и дизела, односно 0,7 динара по килограму течног нафтног гаса. То је редовно годишње усклађивање динарских износа акциза са инфлацијом.

Према последњим, званично доступним подацима, од 4. до 10. јануара просечна малопродајна цена евродизела износила је 143,20 динара, бензина европремијум БМБ 95 била је 135,11, а ТНГ ауто-гаса 76,38 динара.

КАЛЕНДАР НАМЕТА

ДУВАНЏИЈЕ се два пута годишње усклађују са акцизним календаром. Новим законским решењем предвиђено је да ће се специфична акциза увећавати за 1,5 динара по паклици до краја 2025. Уз њу се зарачунава и пропорционална компонента овог намета од 33 одсто цене цигарета, а томе се додаје и ПДВ. Србија настоји да достигне стандарде ЕУ, који прописују да је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета. У нашој земљи је сада око 70 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)