БОЉА ПОЗИЦИЈА ДОМАЋЕ ПРОДУКЦИЈЕ: Иницијатива Групација киноматографије ПКС да се настави подстицај филмској индустрији

Б. Ца.

19. 01. 2021. у 16:26

БОЉА ПОЗИЦИЈА ДОМАЋЕ ПРОДУКЦИЈЕ: Иницијатива Групација киноматографије ПКС да се настави подстицај филмској индустрији

Фото: пиксабеј

ОДЛУКА која је усвојена на иницијативу Групације кинематографије Привредне коморе Србије да држава настави са подстицајима филмској индустрији, донеће већи прилив страних улагања у овој области, сагласни су представници струке.

Како је у ПКС саопштено, Владином уредбом нови филмови, серије и други кинематографски пројекти који буду снимани код нас, створиће услове за јачање и боље позиционирање домаће продукције.

- Подстицаји доводе инопродукције и подржавају домаће ствараоце. Усвојена Уредба о подстицајима инвеститорима да у Србији производе аудиовизуелна дела наставак је праксе из претходних сезона, која је дала значајне резултате - рекао је филмски продуцент и члан Групације кинематографије при Удружењу за креативну индустрију ПКС Игор Турчиновић.

Истиче да се у Србији снима више него икада и да нема филмског радника који је без посла и додаје да се данас налазимо раме уз раме са земљама региона. Подсећа да је пре неколико година, када су подстицаји први пут уведени, било сумњичавих колега који су страховали да ће Србија постати јефтин сервис страних продукција.

- Дошле су најразвијеније стране продукције у Србију и наши филмски радници добили су сјајну прилику да уче од најбољих - објаснио је Турчиновић. - Надам се да ће држава и убудуће имати слуха за ову струку, која је сада доживела процват.

Председник Секције пружалаца продуцентских услуга ПКС Богдан Петковић, оценио је да су нови подстицаји од круцијалног значаја и за опстанак 18 предузећа која у Србији снимају рекламе. Они ће моћи да наставе да пружају услуге клијентима по непромењеним условима и да задрже запослене, истиче он.

- Због глобалне економске кризе изазване пандемијом ковид 19 маркетиншки буџети су значајно умањени у односу на период пре короне, тако да ова одлука Владе Србије даје велику шансу за брзо успостављање пословних веза са иностраним клијентима и компанијама - рекао је Петковић.

Секретарка Удружења за креативну индустрију ПКС Вида Самарџић каже да је то удружење подржало и заступало иницијативу својих чланица из Групације кинематографије да наставе са подстицајима и са привлачењем страних продукција за домаћу филмску индустрију и српску економију у целини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)