ИНТЕРВЈУ Слободан Кошутић: Отворили смо први Истраживачко- -развојни центар

Е.Р.

19. 01. 2021. у 11:26

ИНТЕРВЈУ Слободан Кошутић: Отворили смо први Истраживачко- -развојни центар

Слободан Кошутић

КОМПАНИЈА "Суноко", чланица "МК групе", отворила је свој Истраживачко-развојни центар, први приватни центар те врсте у области аграра у Србији.

Научници и технолози ће радити на решењима како би добили што већу производњу шећерне репе, у складу са најновијим научним истраживањима и смерницама добре пољопривредне праксе. Тим поводом разговарали смо са Слободаном Кошутићем, директором компаније "Суноко".


*  Која је намена центра за шећерну репу? Откуд идеја да се он оснује?


- "Суноко" је одлучио да интензивира напоре на обезбеђивању континуиране едукације произвођача и формира истраживачки центар за шећерну репу који ће се бавити примењеним истраживањима у технологији производње ове драгоцене ратарске културе. Компанија "Суноко" и наши фармери имају огромно знање и искуство које смо искористили да нашу производњу шећерне репе подигнемо изнад просечне производње у Србији.

Видимо велики потенцијал у овој грани пољопривреде и спремни смо да инвестирамо, не само у наше партнере, већ и да поделимо то знање са свима онима који желе да повећају приносе на својим њивама репе. У ту сврху отворили смо истраживачки центар који ће се бавити примењеним истраживањима у технологији производње шећерне репе, опремљен најсавременијом лабораторијском опремом и механизацијом, у којем ће нам најстручнији кадрови омогућити да резултати истраживања уз помоћ Агросервиса компаније "Суноко" у најкраћем року буду примењени на нашим њивама.


* У току је велика кампања прераде шећерне репе, да ли сте задовољни резултатима?


- У овогодишњој кампањи, све три "Сунокове" шећеране - у Врбасу, Пећинцима и Ковачици, раде у оптималном капацитету, а очекује се да у току кампање буде произведено 250.000 тона шећера, што је и више него добра сезона и поред свих изазова. Упркос околностима током марта и априла, за наше шећеране је посејано 28.300 хектара шећерне репе, а током саме кампање прераде репе остварујемо натпросечне резултате. Циљ нам је да следеће године остваримо у просеку 10 тона шећера по хектару, што смо већ успели да пребацимо у овој години код произвођача који су испратили нашу технологију производње.

ПОНОСНИ ЗБОГ "ЧУВАРКУЋЕ"


ПКС покренула је пројекат "Стварано у Србији" и креирала ознаку "Чуваркућа" и "Суноко" је један од добитника жига. Шта за компанију представља ова награда?


- Поносни смо што су наши производи на одабраној листи од око 150 најквалитетнијих домаћих производа из различитих домаћих индустрија. Ознака "Чуваркућа" је важна и због тога што ће ти производи лакше пронаћи пут и на страном тржишту, што је свакако огроман бенефит. Наши производи су врхунског квалитета, произведени у Србији, од домаћих сировина, што ова ознака и потврђује. Драго нам је да ће "суноко шећер" и "флора смрзнути грашак" носити овај жиг и да ће потрошачи њиховим одабиром управо бирати не само квалитет, већ и развој домаће привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)