ЗАПЛЕЊЕНО СЕДАМ ПУТА ВИШЕ НАФТЕ: Цариници спречавају кријумчаре да нанесу милионску штету српском буџету

Е. Б. ТАЛИЈАН

19. 01. 2021. у 10:17

ЗАПЛЕЊЕНО СЕДАМ ПУТА ВИШЕ НАФТЕ: Цариници спречавају кријумчаре да нанесу милионску штету српском буџету

Фото Управа царина

КРИЈУМЧАРИ нафте на рекама лане су покушали нелегално да унесу у нашу земљу седмоструко веће количине овог енергента, него претходне године, и да га препродају на црно, што би им донело енормну зараду, а нашем буџету милионску штету.

Очекивали су да контрола током пандемије неће бити тако ригорозна, али ове немаре осујетили су им вешти царинци. Они су спречили различите покушаје малверзације са 223.000 литара нафте, што је готово седам пута више у односу на 2019. годину, када је заплењено 34.000 литара дизел горива. Захваљујући овим одличним резултатима, у српски буџет директно се сливају огромна средства од наплаћених казни.

Вељко Кондић, шеф одсека за контролу водних путева истиче да пандемија није утицала на интензитет речног саобраћаја, али да су неки покушали да прокријумчаре веће количине нафтних деривата.

- На рекама се транзитни и домаћи саобраћај одвија као и раније, уз поштовање свих препоручених мера ради сузбијања пандемије - каже Кондић за "Новости". - Међутим, неки су помислили да је то добра прилика да се прокријумчаре веће количине нафтних деривата. Ми смо управо у том периоду појачали дубинске контроле и имали највеће заплене.

У Управи царина наводе да поред најсавременије опреме, врхунски обучени службеници користе речни информациони систем (РИС) којим се прати кретање бродова на пловном путу Дунав-Сава-Тиса. На основу прикупљених података формира се база која даје могућност да се предвиди ризично пловило или рејон кријумчарења. Они имају одличну сарадњу са речном полицијом, која је, такође, одлично опремељена и бројне акције заједно спроводе.

Читав ланац шверца нафте је добро организован. Посада на бродовима обично има овде купце на црно. Кријумчари на рекама најчешће раде са малим, брзим чамцима. Приближе се броду, утоваре нафту и после је препродају. Шверцери црног злата били су изузетно активни у првој половини прошле године.

Највећа малверзација откривена је са погонским горивом у укупној количини од скоро 120.000 литара, на броду "Свети Филип и Јаков", који је пловио под словачком заставом у власништву домаће компаније. Половином прошле године цариници су у луци Богојево, након што је брод ушао у нашу земљу, прво открили мањак у његовим погонским танковима, јер је недостајало више од 67.000 литара нафте која је замењена водом. Месец дана касније, при изласку из Србије, у луци Велико Градиште, утврђен је вишак од 50.000 литара за који посада није имала доказе о пореклу, нити објашњење како се то погонско гориво на волшебан начин нашло у бродским танковима.

Све откривене случајеве, како објашњавају у Управи царина, преузимају истражни органи и тужилаштво, јер се малверзацијама и препродајом горива на црном тржишту наноси милионска штета државном буџету.

- Захваљујући изванредним резултатима цариника, у тај исти буџет директно се сливају огромна средства од наплаћених казни - наводе наши саговорници. - У судском поступку се кријумчарена нафта одузима, или уколико то није могуће, наплаћује се њена противвредност. Потом суд доноси решење и о наплати казне, која може бити у висини једноструке, па до десетоструке вредности кријумчарене нафте, а на све то и надлежна царинарница обрачунава и наплаћује ускраћене увозне дажбине.

ОПРЕМА

У оквиру Одељења за сузбијање кријумчарења, постоји тим за контролу водних путева који поседује пет најсавременијих чамаца, три патролна и два десантна, опремљена радарским системом и системом за осматрање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)