НОВИ ПРОЗОРИ ШТЕДЕ МИЛИЈАРДЕ: Формирање фонда за енергетску ефикасност у Скупштини до априла

Е. Б. ТАЛИЈАН

18. 01. 2021. у 13:01

НОВИ ПРОЗОРИ ШТЕДЕ МИЛИЈАРДЕ: Формирање фонда за енергетску ефикасност у Скупштини до априла

Илустрација / Фото Depositphotos

УПРАВА за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, која ће омогућити да се и грађанима додељују средства како би заменили столарију и неефикасне уређаје који утичу на потрошњу енергије, урадили изолацију, унапредили систем за грејање и хлађење, могла би да почне са радом већ крајем ове године, сазнају "Новости" у Министарству енергетике.

Њено формирање, у оквиру овог министарства, предвиђено је Законом о ефикасном коришћењу енергије који ће ући у скупштинску процедуру до априла.

Стручњаци истичу да ми трошимо пет пута више енергената од европског просека и оцењују да би ова врста реконструкције кућа, станова и објеката грађанима и држави донела огромне уштеде, које се мере милијардама евра, здравију животну средину и запошљавање радника.

Очекује се да средства овог фонда буду доступна и стамбеним заједницама, али ће, како истичу у Министарству, њихово финансирање представљати највећи изазов и тај механизам ће морати пажљиво да се разради. Разлог је што, на пример, аранжмани преко пословних банака могу лако да се спроведу са грађанима, што није случај са стамбеним заједницама.

Горан Родић, из Грађевинске коморе Србије, сматра да је половина стамбених јединица у нашој земљи "зрела" за енергетску обнову, јер је просечна старост домова већа од 40 година.

- У Србији се троши седам пута више енергената него у Немачкој - објашњава Родић за наш лист. - Ми користимо 20 литара горива по квадратном метру, а Немци једну до три литре. У поређењу са просеком у ЕУ, Србија троши пет пута више енергената. Унапређење енергетске ефикасности домова, донело би огромне уштеде и држави и грађанима, које се крећу у милијардама евра.

Он истиче да се тиме остварује и корист за здравље становништва, јер ће домови имати мање влаге, али и материјале који су еколошки и не изазивају различите врсте болести. Још један бенефит је, како наводи, то што ће се омогућити и масовно запошљавање радника. То су разни профили занатлија који би изводили радове.

Из Министарства енергетике поручују да ће средства Управе бити доступна свим грађанима и истичу да се применом мера енергетске ефикасности у домовима смањује потрошња енергије, а на тај начин и трошкови.

- Мања потрошња доприноси и мањем загађењу животне средине, а посебно ваздуха што је нарочито важно у зимским месецима - објашњавају у Министарству. - Средства из Управе ће моћи да се користе за замену производа који утичу на потрошњу енергије или за унапређење енергетске ефикасности зграда, попут замене столарија, стављања изолације, унапређења система за грејање и хлађење... Додељиваће се путем јавних позива и у сваком ће бити јасно дефинисане врсте радова које могу бити финансиране.

Министар ће, како наводе, одговарајућим правилником прописати механизме за доделу подстицаја различитим категоријама корисника. Управа ће део средстава за финансирање обезбеђивати по основу накнаде за енергетску ефикасност. Очекује се и подршка ЕУ и других донатора кроз бесповратна средства. Рачуна се и на повољне зајмове међународних финансијских институција.

МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА

УПРАВА за финансирање и подстицање енергетске ефикасности успоставља се уместо досадашњег Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности.

- Део средстава Управе ће и даље бити намењен финансирању унапређења енергетске ефикасности у јединицама локалне самоуправе, а најзначајније унапређење је могућност да се подстицаји доделе грађанима - истичу у Министарству енергетике. - У одређеној мери средства могу бити доступна и малим и средњим предузећима.

ИСПЛАТИ СЕ ЗА ТРИ ГОДИНЕ

- КРЕДИТНЕ линије за енергетску обнову домова требало би да буду дефинисане према куповној моћи становништва - сматра Горан Родић, из Грађевинске коморе Србије. - На пример, месечна рата не би смела да пређе 50 евра. За кредит од 5.000 евра на десет година, годишње би се отплаћивало око 500 евра. А, та инвестиција ће се сигурно исплатити у року од три године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Lux

19.01.2021. 07:16

Мало је рећи да се исплати, тако да свака препорука за замјену столарије. Прошле године замјенили на кући, разлика у топлоти куће је огромна. Дуже се задржава топлота, а самим тим и мање се троши ресурса за гријање (у мом случају дрва). Такође препорука барем да се стави стиропор на плочу испод крова, ако се нема могућности читава кућа обложити стиропором.