НАЈПОТРЕБНИЈЕ МОБИЛНЕ КУЋЕ: У Привредној комори Србије одржан састанак челника Београда са српским привредницима за помоћ у Хрватској

А. ВОЈИНОВИЋ

16. 01. 2021. у 07:10

НАЈПОТРЕБНИЈЕ МОБИЛНЕ КУЋЕ: У Привредној комори Србије одржан састанак челника Београда са српским привредницима за помоћ у Хрватској

Фото Беоинфо

НА иницијативу заменика градоначелника Београда Горана Весића у Привредној комори Србије (ПКС) одржан је састанак са представницима највећих српских индустријских и грађевинских фирми да би заједно помогли породицама у земљотресом разореним општинама Петриња и Глина, а касније и обнову разрушених кућа.

Састанку су присуствовали Марко Чадеж, председник ПКС и митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

- Град Београд је обезбедио 100.000 евра који су уплаћени на рачун Митрополије, а неколико београдских компанија на иницијативу Града обезбедило је још 100.000 евра - навео је Весић.

- За целокупну суму купљене су мобилне куће које се допремају сукцесивно у Глину и Петрињу. То је прва помоћ онима који су остали без крова над главом. Сада прикупљена средства, посредством Митрополије биће прослеђена угроженим породицама. Наша митрополија не дели људе по националној основи и помаже свима, а наша је обавеза да помогнемо како би помоћ дошла до људи којима је она заиста и потребна.

Због хладне зиме становницима Петриње, Глине и Мајских Пољана тренутно је најпотребнији привремени смештај, а када се тло коначно смири и не буде нових потреса кренуће се са обновом. Председник ПКС Марко Чадеж је истакао су се ујединили приватни сектор, Град Београд и СПЦ, која заиста зна где и коме је помоћ најпотребнија. Митрополит загребачко-љубљански Порфирије захвалио се Београду и ПКС на помоћи и подршци.

- Земљотрес иза себе оставља библијску слику. Готово свака кућа је оштећена, многе су и порушене. Угрожени су и храмови, а ми епископи из Хрватске сматрамо да је сада помоћ најпотребнија онима који су остали без кућа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)