СТИЖЕ ПОМОЋ ЗА ГРАЂАНЕ: Запослени би могли да добију минималце од 32.000 до 48.000 динара

Е.Б.Т.

15. 01. 2021. у 07:05

СТИЖЕ ПОМОЋ ЗА ГРАЂАНЕ: Запослени би могли да добију минималце од 32.000 до 48.000 динара

Струју ћемо у просеку плаћати 122 динара месечно више

НОВИ пакет државне подршке привреди и грађанима који треба да ублажи последице изазване пандемијом обухватиће и незапослене.

Како сазнајемо, ова категорија угрожених сигурно ће добити одређену помоћ, а у Немањиној 11 се интензивно ради на дефинисању предлога и сагледавању колико ће средстава бити издвојено за ту намену.

Министар финансија Синиша Мали је то и наговестио истичући да размишљају како да помогну незапосленима.

- Нама је стопа незапослености нижа него пре пандемије вируса корона и немамо проблем у том сегменту - објаснио је Мали.

- Али, размишљамо како да незапосленима, људима који су остали без посла помогнемо, да им олакшамо и ублажимо негативне последице.

Синиша Мали, Фото Танјуг

Што се тиче подршке грађанима, која је прошле године била у виду исплате 100 евра за све који су то желели, министар је рекао да и о томе размишљају, уколико буде потребно.

Поједини стручњаци оспоравају ову меру, јер сматрају да новац треба циљано да се усмери ка најугроженијим категоријама становништва.

До половине фебруара биће дефинисан нови пакет помоћи. Према досадашњим најавама, разматра се подршка за целокупну привреду. То значи да би 1,05 милиона запослених могло да добије два или три пута по пола минималца, односно од 32.000 до 48.000 динара.

ПОМОЋ И НАЈСТАРИЈИМА

КАКО је најављено, нови пакет мера обухватиће и додатну подршку за наше најстарије суграђане у току године. Наставиће се и кредитирање привреде кроз гарантну шему. То ће се радити у сарадњи са Америчком развојном агенцијом, али и тако што ће држава продужити постојећу гарантну шему.

И председник Александар Вучић и министар Мали најавили су да се разматра додатна помоћ за оне гране привреде које су најугроженије, а то су угоститељство, хотелијерство, туризам и путнички саобраћај. Али још увек није познато на који начин ће то бити учињено.

Може да се претпостави да ће минималац као и у претходном пакету помоћи, бити исплаћен само онима који имају закључен уговор о раду на одређено или неодређено време. Радници ангажовани на привременим и повременим пословима нису имали право на ова средства, као ни они који раде "на црно".

Стручњаци очекују да ће и код исплате ове државне помоћи важити слични услови као што је било и са претходним пакетом мера. Они су сигурни да ће забрана отпуштања бити један од њих, јер је то мера која је сачувала радна места. Предузећа која су узела средства имала су обавезу да у року од три месеца након последњег исплаћеног минималца не смеју да отпусте више од 10 одсто радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Kalimero

15.01.2021. 07:58

Ne dajete vi građanima nego firmama. Firme na vaših pola minimalca doda još pola i njima dobro a nama isto mi dobijemo minimalac. A to što ste dozvolili da se ne isplaćuje noćni rad i rad za državne praznike to je neka druga priča.

Sky

15.01.2021. 09:09

Moja supruga radi u prodavnici za minimalac. Kao i prethodna tri puta ona je bez obzira na pomoc drzave i dalje dobijala minimalac a radili su vise nego duplo bolje. Poslodavac je uplatio samo ono sto je drzava dala. Tako ce biti i za ovu pomoc. Drzava ce prebaciti polovinu minimalca ali ce poslodavci umesto cele plate plus te polovine minimalca dati samo celu platu i opet ostvariti neverovatnu dobit kao i do sada.

Saša

15.01.2021. 09:55

Ljudi. Ne dobijaju zaposleni ništa, dobijaju poslodavci. Nema u ovom komentaru nikakvih sarkastičnih skrivenih namera, i treba da dobiju, i više... Samo ispravite ovu praksu da pišete kako taj novac dobijaju zaposleni. Oni (mi) bi svakako primili platu koju su zaradili i ovo im (nam) nije dodatni džeparac, ovaj iznos ulazi u iznos ukupne mesečne zarade. Ovo je pomoć poslodavcima zbog drastično smanjenog obima posla kako bi se sprečilo (odložilo) otpuštanje radnika.

Dejan

15.01.2021. 12:54

Koja pomoc za gradjane.. mislite za vlasnike firmi. To je velika razlika.. Da vidim koja firma je uplatila bar minimalac. Plus to sto je drzava srbija dala radniku... bas me interesuje. I kao pomazemo radniku..... napravite reprtazu o tome. Koja firma dala platu plus minimalac od drzave.

Ana

15.01.2021. 13:45

Kojih 500.000 nezaposlenih? Ispada da svaki 11,12 covek nema posao. To nije tacno. U mojoj okolini retko ko ima posao. Pomoc treba da ide iskljucivo nezapislenima, a ovi drugi imaju. Ili, da se nezapislenima ponudi bilo kakva vrsta posla, ako zele da rade. Ako hocete u Evropu, tamo se pomazu najugrozenije grupe stanovnistva o kojimavi uopste ne brinete.