КАТАНАЦ НА 62 АГЕНЦИЈЕ: Од новембра у Србији престао да ради велики број организатора путовања, углавном мање фирме

Ј. СУБИН - Б. ЦАРАНОВИЋ

14. 01. 2021. у 11:00

КАТАНАЦ НА 62 АГЕНЦИЈЕ: Од новембра у Србији престао да ради велики број организатора путовања, углавном мање фирме

Фото А. Панајотовић

У СРБИЈИ су тренутно регистроване 353 туристичке агенције, које су организатори путовања и имају активне лиценце за рад. У новембру прошле године било их је 415. Подаци из Регистра туризма Агенције за привредне регистре, показују и да има 860 посредника у продаји туристичких путовања, док их је на дан 4. новембар 2020. било 816.

Како су нам рекли у АПР, број одобрених захтева за брисање туристичких агенција из Регистра туризма, од 1. марта прошле године до данас, јесте - 149 организатора путовања и 29 посредника.

- У Регистру привредних субјеката је од 1. марта 2020. године до данас 100 предузетника - туристичких агенција регистровало бар један прекид обављања делатности - кажу у АПР. - Тренутно имамо 54 агенције у ликвидацији и 13 у стечају.

Пре почетка пандемије, на дан 3. март 2020. године, у Србији је било активно 420 туристичких агенција, које су се бавиле организацијом путовања, и 798 посредника.

- Оваква разлика у броју агенција не значи и да је толико њих нестало, већ да су прешле из једне у другу категорију - сматра Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. - Многи су тако урадили. А скоро сви који су поднели захтев за ликвидацију или стечај, објективно нису они који су се бавили озбиљним организацијама туристичких путовања, као што су велика летовања и зимовања. То су агенције које су, углавном, радиле неке семинаре или индивидуална путовања.

Како Сеничић сматра, међу агенцијама које су поднеле захтев за ликвидацију или стечај нема много оних код којих се налазе заменски ваучери.

- На срећу, тренутно већина агенција које су издале заменска путовања ради и нису ушле у тај проблем - говори Сеничић. - А, када је реч о томе да 353 агенције има активну лиценцу за рад, то само значи да их Министарство туризма није одузимало онима који за те лиценце немају покриће за гаранцију путовања. У АПР лиценце важе три године. Ипак, само 110 туристичких агенција у Србији има валидну лиценцу за рад, са покрићем, било да је банкарска гаранција или полиса осигурања.

БЛОКАДА РАЧУНА

У СРБИЈИ, на дан 12. јануар ове године, има више од 250 организатора путовања, посредника или оних предузећа која се баве резервацијама, чији су банковни рачуни у блокади. Према подацима Народне банке Србије, укупан износ блокаде је 504 милиона динара. На списку је и додатних тридесетак туристичких агенција које су у блокади и одузет им је ПИБ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)