ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Девизне резерве наше земље порасле за 648 милиона евра

Б.Ца.

13. 01. 2021. у 11:30

БРУТО девизне резерве Народне банке Србије су на крају децембра, према прелиминарним подацима, износиле 13,5 милијарди евра, што је за 648,1 милиона евра више у односу на крај новембра.

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Девизне резерве наше земље порасле за 648 милиона евра

Д. Балшић

Током 2020. године девизне резерве су очуване на адекватном и стабилном нивоу - повећане су за 113,2 милиона евра, чиме је додатно ојачана отпорност домаћег финансијског система на потресе из међународног окружења.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве, девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима, на крају децембра износиле су 11,1 милијарди евра.

- На повећање девизних резерви у децембру утицали су у највећој мери приливи по основу приватизације Комерцијалне банке - 395 милиона евра и активности НБС нето куповином девиза на домаћем девизном тржишту - кажу у НБС. - Додатни допринос већем нивоу девизних резерви дали су нето приливи по основу донација, ефикасног управљања девизним резервама и осталим основима. Наведени приливи вишеструко су надмашили одливе по основу поменутог нето раздужења државе, девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака и по другим основима и у потпуности су амортизовали негативан утицај тржишних фактора.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у децембру износио је 693,5 милиона евра и био је за 135,1 милион евра већи него у претходном месецу. У 2020. години у међубанкарској трговини реализовано је укупно 6.565,7 милиона евра.

У децембру, као и у 2020. години, вредност динара према евру готово је непромењена. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у децембру нето купила 170 милиона евра. У 2020. години, Народна банка Србије је ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1.450 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)