ПОСЛОВАЊЕ ТОКОМ КРИЗЕ: Које фирме су се "гасиле", а које су отваране у време короне

В.Н.

12. 01. 2021. у 14:18

У СРБИЈИ је током прошле године укупно регистрованих 400.646 активних привредних субјеката и то 121.690 привредних друштава и 278.956 предузетника.

ПОСЛОВАЊЕ ТОКОМ КРИЗЕ: Које фирме су се гасиле, а које су отваране у време короне

Новости

 Према подацима из Регистра привредних субјеката, на почетку 2021. године забележен је пораст у укупном броју регистрованих привредних субјеката за 9.879 субјеката у односу на почетак 2019. године.


Лане је регистровано оснивање 9.176 привредних друштава и 29.810 предузетника, што је за 19 привредних друштава више него 2019. године, али и око 25 одсто предузетника мање у поређењу са 2019.

- Према делатностима, највише привредних друштава основаних у 2020. години је регистровало делатности: неспецијализована трговина на велико, рачунарско програмирање, изградња стамбених и нестамбених зграда, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, друмски превоз терета, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, трговина на мало посредством поште или преко интернета - наводе у АПР. - Највише предузетника је регистровало делатности: ресторани и покретни угоститељски објекти, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, фризерски и козметички салони, друмски превоз терета, одржавање и поправка моторних возила...

Из Регистра привредних субјеката је лане избрисано 7.982 привредна друштва и 22.052 предузетника. По службеној дужности је обрисано 5.797 друштава, након спроведеног поступка принудне ликвидације, као и 5.868 предузетника, према захтеву Народне банке Србије, због блокираних пословних рачуна у непрекидном трајању дуже од две године.
- Поређења ради, у 2019. години је избрисано 27.163 привредна друштва и 23.593 предузетника, а по службеној дужности је избрисано 24.380 привредних друштава и 5.315 предузетника - истичу у АПР. - Међу обрисаним привредним друштвима је највише било регистровано за делатности: неспецијализована трговина на велико, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, изградња стамбених и нестамбених зграда, друмски превоз терета, трговина на мало у неспецијализованим продавницама, претежно храном, пићима и дуваном.

Међу обрисаним предузетницима је највише било регистровано за делатности: рачунарско програмирање, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, такси превоз, услуге припремања и послуживања пића, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, делатност фризерских и козметичких салона.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)