МИНИСТАР МАЛИ: Имамо довољно новца за нови пакет помоћи привреди

Танјуг

12. 01. 2021. у 14:06

ЈАВНЕ финансије Србије су стабилне и има довољно простора да се обезбеде средства за нови пакет помоћи привреди и грађанима, који је најавио председник Србије Александар Вучић, изјавио је за Танјуг министар финансија Синиша Мали.

МИНИСТАР МАЛИ: Имамо довољно новца за нови пакет помоћи привреди

Синиша Мали / Фото Ж. Кнежевић

Мали је истакао да ће до Сретења, 15. фебруара, бити дефинисан додатни пакет помоћи привреди, а да се тренутно раде последње анализе како би новац био усмерен на прави начин, односно како би се помогло свима којима је то потребно.

-Разматрамо више опција, али верујемо да ће то бити исплата половине минималне зараде, као и додатна подршка за наше најстарије суграђане у току године, који су већ од 1. јануара добили и повећање пензија од 5,9 одсто - рекао је Мали.

Држава ће, додаје он, наставити и ове године да спроводи и гарантне шеме за кредите, те истиче да је у току прошле године на тај начин укупно 1,5 милијарда евра ушла у приватни сектор.

-То је умногоме допринело да наши привредни субјекти буду ликвидни. С обзиром на то да се показало да је ово одлична мера, ми ћемо са њоме наставити, и то у сарадњи са Америчком развојном агенцијом, али и тако што смо продужили нашу постојећу гарантну шему - навео је министар.

Истакао је да је захваљујући одговорном вођењу јавних финансија и финансијској консолидацији коју је држава спровела претходних година, било могуће да у 2020. години Србија има један од најиздашнијих пакета помоћи, као и да настави да помаже и у овој години.

Мали је подсетио да је у 2020. укупан обим мера економске помоћи привреди и становништву износио 704 милијарде динара, што је, истиче, око шест милијарди евра, односно 12,7 одсто БДП.

И поред тако издашног пакета помоћи, додаје Мали, Србија је задржала јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, што је, подсећа, ниво који прописује Мастрихт.

-То је управо и основа за нови пакет мера помоћи- подвукао је Мали.

Наиме, председник Вучић синоћ је најавио да ће до Сретења бити донет додатни пакет помоћи привреди који ће бити, како је рекао, "нова ињекција" за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња, па и велика предузећа.

Истакао је да је тим системом обухваћемо 1.052.000 запослених.

Вучић је навео да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца.

Казао је да ће бити и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минимаца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале са 1,5 милијарди евра, а овог пута би преко тог система, истакао је, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је навео да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ вредан 300 до 400 милиона долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)