УЗ “УКРУПЊАВАЊЕ” ЗЕМЉЕ ДО УШТЕДЕ: Вршац лидер у комасацији, последње три године уредили 15.117 хектара ораница

Ј. Ј. БАЉАК

09. 01. 2021. у 18:51

ГРАД Вршац апсолутни је лидер у поступку комасације пољопривредног земљишта у Србији, о чему најбоље говоре следећи подаци.

УЗ “УКРУПЊАВАЊЕ” ЗЕМЉЕ ДО УШТЕДЕ: Вршац лидер у комасацији, последње три године уредили 15.117 хектара ораница

Фото: Ј. Ј. Баљак

Само у последње три године локална самоуправа је на тај начин уредила 15.117 хектара и то у три катастарске општине – Уљма, Влајковац и Избиште.

Слободан Јованов, члан Градског већа за пољопривреду, предочава да је просечна величина парцела била 0,47 хектара, а да је сада, после комасације, увећана за чак пет пута и износи 2,35 хектара.

-И укупан број парцела сада је са 19.000 смањен на 6.500, што је троструко мање. То је заиста импозанта површина, а још импозантнији је број учесника у процесу комасације од 5.500 људи. Све то доводи до закључка да смо апсолутни лидери у савременом поступку комасације – истиче Јованов.

Вршчани су овај захтеван посао започели још 2008. године. Укрупњавање поседа, које паорима доноси огромне уштеде приликом обраде земље, већ су урадили на више од пола обрадивих површина на својој територији – од укупно 65.000 хектара ораница комасација је завршена на 34.500 хектара.

Пре Уљме, Влајковца и Избишта, комасација је урађена у Великом Средишту, Павлишу и Вршцу 1 (према граничном прелазу Ватин), а сада их очекује израда програма за нове комасације у преосталих 18 катастарских општина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)