ПРЕДУЗЕТНИЦИМА СЕ СПРЕМА БАНКРОТ: Мешовита радна група разматра законско решење које ће регулисати стечај физичких лица

Б. Ца. - С. Б.

08. 01. 2021. у 10:57

КОЈИ пут пролази фирма од презадужености до банкрота, закон је одавно прецизирао. Када, под којим условом и под чијим надзором тај пут пролазе предузетници, још се не зна.

ПРЕДУЗЕТНИЦИМА  СЕ СПРЕМА БАНКРОТ: Мешовита радна група разматра законско решење које ће регулисати стечај физичких лица

Фото: Depositphotos

Министарство привреде формирало је радну групу која треба да састави предлог законског решења. Када буде регулисано ово питање, бићемо корак ближи доношењу Закона о личном банкроту, који ће гарантовати исплату обавеза и презадужених грађана.

Како објашњавају у Министарству привреде, примена постојећег стечајног оквира у Србији ограничена је само на правна лица. Закон о стечајом поступку из 2004. године омогућавао је покретање стечајног поступка предузетника, али у пракси тај институт није примењиван, тако да је укинут Законом о стечају 2010. године.

ПОПИС ИМОВИНЕ

АДМИНИСТРАТОР, нека врста стечајног упоравника за предузетнике, био би задужен за попис имовине предузетника, а у будућности и грађанина, његових поверилаца и дугова. Он би тражио начин како да се од те имовине исплате повериоци.

- У том процесу би долазило и до отписа дела дуговања, попут стечаја правних лица - каже Јасмина Радовановић.

- Законом тренутно није могуће трговати дуговима физичких лица. То би могло да се регулише, али је потребан озбиљан надзор над радом агенција и инвестиционих фондова који се тиме баве.

- Уређење стечаја предузетника је предвиђено Програмом за решавање проблематичних кредита за период 2018-2020 - кажу у Министарству привреде.

- Потребно је припремити предлог законског решења којим се уређује стечај предузетника. Образована је радна група за израду нацрта законског решења. Приликом израде нацрта размотриће се и усклађеност решења са прописима ЕУ.

ПРВИ КОРАК

НАРОДНА банка Србије је потврдила да је увођење правног оквира за стечај предузетника први корак ка евентуалном увођењу стечаја физичких лица у будућности.

- То је предвиђено Програмом за решавање проблематичних кредита за период 2018-2020, који представља стратешки документ усвојен од стране Владе Србије - кажу у НБС.

- У складу са овим документом донет је Акциони план Владе Републике Србије за спровођење Програма којим је одређено Министарство привреде као орган одговоран за припрему предлога законског решења којим се уређује стечај предузетника.

Радна група састављена је од представника Министарства привреде, Агенције за лиценцирање стечајних управника, Привредног апелационог суда, Правног факултета Универзитета у Београду, НАЛЕД, адвоката, Кабинета председника Владе и лиценцираних стечајних управника.

- Суштина је да нађемо решење за банкрот предузетника. Они су између привредног и физичког лица - објашњава Јасмина Радовановић из НАЛЕД.

- Њихово пословање регулише Закон о привредним друштвима, али се сматрају физичким лицима. Још није решено на нивоу радне групе да ли ће се ићи на измене и допуне Закона о стечају или ће се формулисати посебан закон. Закон мора да реши ко би управљао банкротом предузетника, да ли би то био стечајни управник или нека врста администратора.

Циљ је да не буду годинама заробљени у дуговањима, већ да се у неком ефикасном року то реши. Поступци би били ограничени на неки начин. Мора се дефинисати стечајни услов, где је праг, можда дуговање од 50.000 евра. Онај ко је једном прошао стечај, не би могао поново.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)