ОВЧАРИ ЈОШ ЧЕКАЈУ ПАРЕ: Држава исплатила 18,3 милијарде динара за подстицаје у сточарству, проблем и немогућност извоза у Турску

Ј. Субин

05. 01. 2021. у 09:47

ОВЧАРИ ЈОШ ЧЕКАЈУ ПАРЕ: Држава исплатила 18,3 милијарде динара за подстицаје у сточарству, проблем и немогућност извоза у Турску

Фото П. Милошевић

МИНИСТАРСТВО пољопривреде је у овој години исплатило 18,3 милијарде динара за подстицаје у сточарској производњи. Од тог износа, за унапређење генетског састава дато је 8,2, док је за товна грла исплаћено 2,9 милијарди динара. И док је највише новца издвојено за говедарство, без исплаћених подстицаја за 2020. годину, остали су узгајивачи оваца.

Члан Управног одбора Узгајивача оваца Србије Владимир Шушић рекао је за "Новости" да овчарима у нашој земљи није чак исплаћена ни "корона-помоћ", од 500 динара по овци. А, како каже, касни се и са исплатама субвенција од 2.000 динара по јагњету, када је реч о тову. Многи нису добили ни 7.000 динара по овци за матичење.

- Код нас у удружењу је око 200 овчара из целе Србије и нико од њих није рекао да је добио неке паре - објашњава Шушић. - За прошлу годину смо добили паре, али за ову не. Имамо проблем и са извозом. Били су представници неке фирме из Турске, задовољни су робом и количином и хтели смо да направимо план за следећу годину. Међутим, Србија не може да извезе јагњад за ову земљу. Цена живе ваге у откупу је ниска, ни 200 динара за килограм. Сада ћемо да одвеземо 50 грла у Епархију рашко-призренску, за народну кухињу, да поклонимо нашим породицама за Божић. Боље њима, него кланичарима.

ИПАРД ТРИ

- ТРЕНУТНО се преговара са Европском комисијом о реализацији ИПАРД 3 програма. Очекујем да до 2022. године започнемо реализацију програма. Уз то, ова година је била екстремно добра за највећи број пољопривредних култура, и остварен је раст већи од пет одсто, у односу на 2019, која је била рекордна - казао је Недимовић.

С друге стране, подстицаји у говедарству не касне много. У ресорном министарству су нам рекли да су за неуматичене краве, за узгој телади за тов, исплаћене субвенције у износу од милијарде динара. Премије за млеко исплаћене су у износу од 5,3 милијарде динара. За подстицај у сточарству, за краве дојиље, дато је 22 милиона, за пчеларство 814, а за производњу конзумне рибе 38 милиона динара.

- На основу Уредбе о новчаној помоћи пољопривредним газдинствима, у циљу ублажавања последица насталих услед пандемије, до сада је исплаћено 1,3 милијарде динара - говоре у Министарству пољопривреде. - Сама динамика обраде зависи од броја и квалитета пристиглих захтева, који се обрађују по редоследу подношења и у складу са расположивим средствима, уз максимално залагање Министарства пољопривреде да се захтеви не одбијају због недостајућих средстава.

Како објашњавају у Министарству, процес обраде захтева је двосмеран и подједнако укључује и кориснике и Управу за аграрна плаћања. Уколико је документација уредна и комплетна, захтев поднет на почетку рока се врло брзо обради. На крају рока се увек добија највећи број захтева и тада се обрада успорава.

- Остао је мали број административно непотпуних захтева који ће бити исплаћени по исправљању недостатака - истичу у Министарству пољопривреде.

Да се премије за млеко у говедарству исплаћују квартално и редовно потврдила нам је Сања Бугарски, председник Асоцијације произвођача млека Војводине.

- Регрес за генетско унапређење су скоро сви добили, иако има фарми које још чекају - говори Бугарски. - Знам да има људи којима није исплаћено за тов, али не много. Једнократну помоћ државе смо добили одмах.

ИЗДВОЈЕНЕ 53 МИЛИЈАРДЕ ЗА 2021.

ДРЖАВА је за следећу годину издвојила 53 милијарде динара за доделу субвенција у пољопривреди. Ову уредбу је усвојила Влада Србије.

Како је рекао министар пољопривреде Бранислав Недимовић, вредност подстицаја за следећу годину је око 470 милиона евра. Оне ће бити исте као и ове године, али ће бити уведени неки нови модели.

- Идемо на неке нове секторе, као што су винарство и виноградарство, а имаћемо конкурсе и за агротуризам и дестилерије - казао је Недимовић. - У марту ће бити нових позива за подстицај младих у пољопривреди, који предвиђа доделу 50 одсто гранта, 40 одсто кредита, а 10 одсто учешће сопствених средстава. Та средства су намењена младима, нарочито у девастираним подручјима, као што су у источној и јужној Србији. Најпре за набавку механизације и опреме у повртарству, воћарству и сточарству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)