НАЈСКУПЉЕ ЈЕЛКЕ И ДО 33. 000 ДИНАРА: Потражња за новогодишњом и божићном декорацијом већа него лане

Е. Б. Т.

30. 12. 2020. у 07:39

НАЈСКУПЉЕ ЈЕЛКЕ И ДО 33. 000 ДИНАРА: Потражња за новогодишњом и божићном декорацијом већа него лане

Дрво са бусеном од 1.500 до 3.000 динара

ПОТРАЖЊА за јелкама, бадњацима и божићном декорацијом већа је него лане у трговинским ланцима робе широке потрошње. Како за "Новости" објашњавају, на то утиче што грађани више времена проводе у кући и имају већу потребу да улепшавају дом. И продавци вештачких и природних јелки дају сличну оцену и истичу да су ове године потрошачи кренули нешто раније да их пазаре него што је уобичајено. У већини расадника разграбљене су све количине.

Грађани који су планирали ту куповину да обаве у последњем тренутку, могу да рачунају на сличне цене као и лане. Јелка са бусеном кошта од 1.500 до 3.000 динара. За вештачко новогодишње дрво, у зависности од модела и висине између 120 и 250 центиметара, треба издвојити од 900 до 33.000 динара. Многи продавци нуде и басплатну доставу за поруџбине изнад 3.000 динара. Цене пластичних и стаклених украса су различите, али најисплативији су сетови. Тако се могу купити 34 кугле, пречника три центиметра за 250 динара, а дупло веће за 450 до 500 динара.

Милена Јовановић, власница једне познате онлајн продавнице вештачких јелки и украса, каже да је потражња увек велика.

- Ове године су грађани знатно раније кренули са куповином - наводи Милена за "Новости". - И сами људи кажу - увек китимо после Светог Николе, али сада смо решили раније.

Најпопуларније су, како објашњава, јелке које су прошаране беличастим нијансама. Најтраженији је био један такав модел, чија је цена у зависности од величине, од 5.000 до 10.500 динара.

- Најскупље су 3Д јелке које највише личе на природне - истиче Милена. - Оне коштају од 9.000 до 33.000 динара.

Поједини трговински ланци робе широке потрошње у понуди имају и вештачко новогодишње дрво, а цена је, у зависности од величине, од 900 до 20.000 динара.

"Зеленило Београд" продало је све јелке с бусеном које су имали у понуди у своја два расадника. Према речима Мирјане Обућински из овог јавног предузећа, они планирају после празника, крајем јануара, да организују традиционалну акцију садње на некој јавној површини која је за то предвиђена.

- Наш апел је увек да се узима јелка с бусеном, која после може да се посади - истиче Обућински. - Ако грађаним немају где то да учине, после празника могу да је довезу у један од наша два расадника, без обзира на то где су је купили, и ми ћемо да је посадимо.

ЗА БАДЊАК ЈОШ ИМА ВРЕМЕНА

БАДЊАЦИ и божићна декорација већ су у понуди у трговинским ланцима, али њихова продаја на зеленим пијацама још није почела и ретко где их има. Грађани бадњак могу да купе по цени од 85 до 95 динара, божићна пшеница кошта од 175 до 190, а слама је око 100 динара. Венчић је скупљи и за њега треба издвојити од 400 до 460 динара. Божићни комплет, који садржи бадњак, пшеницу и сламу, кошта и до 600 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)