“ЦРНА ЛИСТА” ПРЕВАРАНАТА: Погледајте списак онлајн продаваца за које су организације потрошача утврдиле да крше прописе

Е. Б. Т.

29. 12. 2020. у 08:54

СПИСАК од 98 трговаца за које се сумња да не послују у складу са законима и да на "црно" продају робу путем друштвених мрежа објавиле су у понедељак Национална организација потрошача Србије и Удружење за заштиту потрошача Војводине.

“ЦРНА ЛИСТА” ПРЕВАРАНАТА: Погледајте списак онлајн продаваца за које су организације потрошача утврдиле да крше прописе

Илустрација / Фото Depositphotos

Како, за "Новости", кажу у НОПС-у, провера онлајн продаваца обухватила је и оне које су потрошаче пријављивали, а листа није коначна и прошириваће се.

- У највећем броју случајева ради се о продаји одеће и обуће - истиче Младен Алфировић из НОПС-а. - Све више потрошача се јавља поводом куповине од нерегистрованих онлајн продаваца. Проверавали смо и њихове пријаве. Углавном су се жалили да им купљена роба није стигла, да не могу да је врате или замене, да не могу да ступе у контакт са продавцем и на сличне проблеме.

Ове године, када је повећана потражња у онлајн куповини, како наводи, примећено је да многи трговци не послују у складу са законима, као и да се повећао број оних који раде на "црно", посебно на друштвеним мрежама.

ГРАЂАНИ ДА ПРИЈАВЕ

НАЦИОНАЛНА организација потрошача Србије и Удружење за заштиту потрошача Војводине позивају све грађане који поседују сазнања о трговцима који пружају услугу путем друштвених мрежа, а нису регистровани за обављање делатности, да их о томе обавесте. Саветују их да пре него што се одлуче за куповину, провере на њиховом сајту да ли се тај продавац налази на "црној" листи.

- Када купци пазаре робу од таквог продавца, онда је остваривање њихових права знатно отежано - објашњава Алфировић. - Одредбе Закона о заштити потрошача не могу да се примене. Продаја на "црно" треба да се пријави инспекцији и да се поднесе тужба за накнаду штете уколико је могуће идентификовати особу која је продала робу. Међутим, ретко ко се упушта у то, углавном сви одустају.

Продавци који тргују путем интернета, према Закону о електронској трговини, обавезни су да на видном и доступном месту назначе пословно име, адресу седишта, контакт податке, матични и ПИБ број, као и детаљне податке о цени производа, који укључују и трошкове доставе и остале манипулативне трошкове.

Када трговац поседује све те податке, и уколико су тачни, како истичу у НОПС-у, сматра се да послује у складу са законом. Приликом куповине, у тој ситуацији, примењују се одредбе Закона о заштити потрошача и других прописа који регулишу продају ван пословних просторија.

- Борба са онлајн трговцима који раде на" црно" је велики изазов, јер за пет минута можете да направите неки профил на друштвеним мрежама и да огласите продају робе - истиче наш Алфировић. - Државни органи и инспекције морају да иду у корак са временом и са технолошким иновацијама, како не бисмо дошли у ситуацију да закони постану непримењиви у пракси.

НАЗИВИ ПРОФИЛА ЛАЖНИХ ПРЕДУЗЕЋА

НАЗИВИ фејсбук-профила трговаца за које се сумња да раде на "црно":

Pocket shop, Geto shop, WebShop Zmaj, Super Shop, eTrg.net, Akcija.rs, Auto-fanatik auto oprema, Najbolje cene shop, Diskont shop, Haljine online prodaja, Haljine 1500-5500, Kupaci kostimi i haljine online prodaja, Trenerke In Online Shop Mladenovac, Trenerke Kvalitetne, Fresh moda, Trenerke Povoljno, New Shop 23, Gifty.rs, Trenerke Najpovoljnije, Ženske Trenerke Novi Pazar, Boom Fashion, F&S Patike, Prodaja paktike i trenerke, Patikeonline prodaja, Patike Shop SRB, Patike Prodaja Online, Srbija Moda Online, Best Look, Online Sport Srbija, Online Patike Najjeftinije, Nike patike, Hit patike, Obuća Megi, ObUćA CiPeLiĆi, Sve za punije dame kod Dragane, Prodaja za punije i malo punije dame, Kataleja Haljine, Obuca iv, OBUĆA BRNO, Obuca TOP.NET, Obuca Pravi Korak, Obuća ARSIĆ, Zenska Obuca Maja, S & M shop, Andjela - Prodaja obuce, Obuca Maša, Ženski Kutak, Praktik Shop, Widget shop Srbija, Klik&shop.rs, Selfi SHOP, Ekskluziv shop, Max Shop, ПАТИКЕ, Viktoria Kupi Sigurno, Kupi Sigurno, "Haljine Bluz, Sara Shopping, Dream Team Odeća, Talija - ženska garderoba od pamuka, NISKE CENE KOD Dragane, Zenska_garderoba_nicole, TIM fashion, Garderoba Maki, Odeća Dar, Butik Fashion Diamond, Cene Extra Tea, Obuća Modena, Fashion Lady, Butik Leonida, Garderoba Banjoni, Luna Luna, Jeftine Trenerke stranica, Lena Angel-Online Fashion Store, Sabina MODNI STI, Turska roba EXTRA povoljno, Prodaja turske i italijanske garderobe, Veleprodaja ženske garderobe, Veleprodaja i Maloprodaja turske garderobe, Butik Moja Treša, Trenerke Duksevi Povoljno, Binela Fashion, Muski Zenski Jeans, PLAY 4 FUN, EA sport trenerke, Trenerke SHOP, Online Sport Srbija, HOP prodaja trenerki, Milica Anastasija Parfemi, Najbolji Parfemi online, Parfemi Online, Parfemi testeri, Testeri Maskice, Testeri Parfema, Parfemiii, Klik Klak Shop, Klik Shop.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

astor

31.12.2020. 02:41

,,Crna lista,, sitni prodavci, koliko je ,,crna lista,, od krupnih prodavaca, nigde registrovanih, oglasi kupujem prodajem. Proverite podatke registrovanih firmi koje vrse prodaju preko zvanicnog sajta, a stavili je na tu listu. Ovo je pravna drzava, podaci mogu da se provere, a ne odokativno da se pravi samo sto duzi spisak da bi izgledalo bombasto