СТАТУС ОПШТИНЕ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА: Ресорно министарство иницираће измене и допуне Закона о територијалној организацији

Б. ЦАРАНОВИЋ

28. 12. 2020. у 14:00

У СРБИЈИ званично не постоји ниједно село! Наш Устав не познаје појам села. Уместо тога, закони наше земље подразумевају - насељена места. Министар новооснованог Министарства за бригу о селу Милан Кркобабић каже да ће међу првим активностима бити управо израда Закона о селу.

СТАТУС ОПШТИНЕ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА: Ресорно министарство иницираће измене и допуне Закона о територијалној организацији

Милан Кркобабић / Фото Танјуг

Према његовим речима, село је родно место Србије, у њих око 4.700 живи више од 40 одсто становништва, а она се не помињу у најважнијем документу. О селима Србије брине општина или град под чијом су апсолутном управом, а једини додир села са законом је преко месних заједница које немају своје независне буџете. Због свега тога министар Кркобабић је најавио иницијативу за доношење закона о селу.

Како каже за "Новости", иницираће измене и допуне закона о територијалној организацији Србије:

- Циљ нам је да вратимо село у законске оквире, да прецизно дефинишемо које ће бити надлежности новоформираних сеоских општина. Домаћине морамо да доведемо у позицију да могу да одлучују, да буду битни, да се договарају, да планирају и одлучују. Ова иницијатива је уједно и позив на дијалог о реалним и сврсисходним решењима за позиционирање села у територијалној организацији. Само у отвореној и аргументованој дебати можемо да дођемо до ваљаних решења.

Према његовим речима, следећи корак је предлагање сета регионалних закона, а међу њима и закона о селу. То је императив времена у коме живимо и предуслов за озбиљно европско регионално повезивање. Уједно то је начин за превазилажење оштрих разлика између урбаних и руралних делова Србије, нагласио је Кркобабић.

Како објашњава за наш лист, док Србија има свега 145 општина, наше комшије Хрвати и Словенци су другачије територијално организовали своје државе. Хрватска тако има 429 општина, Словенија више од 210 општина, а уз то су много мање територијално и по броју становника од Србије.

Према мишљењу аналитичара, добро је угледати се на прве суседе и направити другачију територијалну организацију. Слажу се, међутим, да би насеља добила статус општине пре свега би морала да се поправи инфраструктура, водоводна и канализациона мрежа, развије културни и друштвени живот.

Да ће управо ово бити прве активности потврдио нам је министар Кркобабић:

- У наредном периоду планирана су значајна улагања у села и побољашање квалитета живота - каже наш саговорник. - Будући пројекти Министарства за бригу о селу имаће упориште у буџету Републике Србије, за шта је опредељено више од 1,2 милијарде динара, а ми ћемо се у свом деловању ослањати и на Инвестициони план Србија "2020-2025" који је утемељио председник Александар Вучић. Њиме је предвиђено више од пет милијарди евра за путну инфраструктуру, чиме би се реконструисало 5.000 километара регионалних и локалних путева.

Како министар каже, за комплетну канализациону мрежу и водовод, без Београда, биће издвојено три милијарде евра. Додатних 300 милиона евра, мимо буџета, биће уложено у пољопривреду - за наводњавање 86 милиона евра, комасацију 70 милиона, за набавку трактора 50 милиона евра. Конкретни програми могли би да почну након сагласности Владе, већ у првом кварталу 2021.

А циљ је да се коначно промени тренутна поражавајућа статистика. Свако четврто село је пред нестајањем. Према речима Бранислава Гулана, аналитичара и члана Националног тима за препород села, од 4.709 села, у 1.034 има мање од 100 становника, а у 86 одсто села опада број становника, 50.000 кућа је празно, у 150.000 тренутно нико не живи! Упоређујући 2.441 насеље од 1834. до данас, више од трећине, или њих 345, има мање становника него пре 186 година. Тада је Србија насељавана, а становништво било просечне старости од 20 година. Сада је у већини села просек година више од 60...

- Намеравамо да дамо пуну подршку младима - каже Кркобабић. - Откупићемо напуштене куће и уступићемо им да у њима живе и заснивају своје породице. У зависности од рејона, расположовог земљишта и интересовања, уступићемо младим пољопривредницима до 50 хектара државне земље на бесплатно коришћење. Основни услов за доделу земље биће да се то земљиште приведе намени, односно култури према стандардима савремене пољопривреде.

ПОМОЋ ЗАДРУГАМА

- БЕЗ добре задруге нема ни перспективног села. Досадашњи резултати које смо постигли у програму "500 задруга у 500 села" обавезују нас да наставимо - каже Кркобабић. - За три године у Србији је основано 777 задруга, а 152 задруге добиле су подстицајна средства. Министарство за бригу о селу наставиће са програмом обнове задругарства за који су српски домаћини показали највеће интересовање. Помоћи ћемо формирање и рад туристичких, социјалних и занатских задруга.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)